keskiviikko 1. tammikuuta 2003

Hallitukselta esitys autoverolain muuttamiseksi

Valtiovarainministeriö antoi vuoden lopussa vastineensa KHO:n aikaisemmin antamaan tuomioon. Tuomio koski käytettynä maahan tuodun ajoneuvon verotusta ja veron määrää ja johti nykyisen autoverolain mitätöimiseen muutamien pykälien osalta. Valtiovarainministeriön vastine kulkee nimellä hallituksen esitys autoverolain muuttamiseksi.

Tämä esitys on ns. pelin avaus. Tätä kirjoitettaessa alkaa varsinainen vääntö lain sisällöstä sekä yksityiskohdista. Uusi autoverolaki lienee voimassa Helsingin moottoripyörämessujen aikoihin.

Kyseessä ei suinkaan ole uusi autoverolaki vaan vanhaa ja paljon paikkailtua autoverolakia paikkaileva lainmuutos. Lakiehdotus ei siis tarjoa uutta veromallia vaan pyrkii paikkailemaan jo aikaisemmin vaikeaksi ja sekavaksi todettua systeemiä entisäkin sekavimmilla säännöillä.

Jopa itse ehdotuksen perusteluissa voivotellaan nykysysteemin ylläpidon ja seurannan vaikeutta sekä niiden epäkohdista johtuneita väärinkäytöksiä. Tähän tarjotaan ratkaisuna entistä sekavampia laskentamalleja ja monimutkaisempia pykäliä. Logiikka mättää, varsinkin kun tähän asti käytyjen oikeustaistelujen valossa väärinkäytöksiä ovat tehneet lähinnä viranomaiset itse.

Komissiolta huomautus ja kysely tahallisesta viivyttelystä

Samaan aikaan kun valtiovarainministeriön virkahenkilöt sooloilevat autoverotuksen kanssa antaa EU:n komissio Suomen hallitukselle "virallisen ilmoituksen" jossa pyydetään hallituksen selvitystä tahalliseen ja jatkuvaan yhteisön oikeuden vastaiseen autoverotukseen.

Komission huomautuksessa sanotaan sanasta sanaan muun muassa seuraavaa: "Suomen viranomaiset ovat ilmeisesti olleet jo usean vuoden ajan tietoisia siitä, että Suomen autoverotus ei ole ollut yhteisön oikeuden mukaista. Näyttää siltä, että Suomen viranomaiset eivät edes pyri korjaamaan selvästi tiedossa olevia yhteisön oikeuden vastaisia kohtia kansallisessa lainsäädännössä."

Motoristit ovat äänestäjiä

Moottoripyöräilevillä kansanedustajilla on nyt näytön paikka. Keväällä pidetään Suomessa eduskuntavaalit ja uurnille suuntaa yli satatuhatta motoristia. Harrastajien etujärjestöt tulevat pitämään huolen, että motoristeille selviää kunkin edustajan panos tulevassa autoverolain puljauksessa.

Miksi tämän pitäisi kiinnostaa motoristeja?

Jarmo kaatuu uudehkon Bemarinsa kanssa parkkipaikalla. Ei mikään iso juttu, pyörä kaatui paikaltaan ja naarmuja tulee sinne tänne. Vaihtoon menee vasen kansi ja pytty, vasemman puolen vilkut ja läjä muita pikkuosia. Koko hoito korjataan vakuutusyhtiön piikkiin.

Seuraavana kesänä Jarmo myy pyörän Pekalle, pyörä on Pekan silmissä täysin virheetön ja uuden veroinen. Pari vuotta myöhemmin Pekan perään ajetaan liikennevaloissa. Pekalle ei käy mitenkään mutta pyörästä menee sekä takapää että keula uusiksi.

Pekka korjauttaa pyörän uusilla, uudemman vuosimallin osilla koska ne ovat heti saatavilla. Pekka pysäytetään saman kesän ratsiassa ja poliisi huomaa, että keula ei ole samanlainen kuin Poliisin omassa, saman vuosimallin pyörässä. Rekisteriotteessa ei kuitenkaan ole merkintää osavaihdoksista joten poliisi poistaa Pekalta kilvet ja määrää muutoskatsastukseen.

Muutoskatsastuksessa katsastusmies kyselee muista osavaihdoksista ja Pekka kertoo avoimesti peräänajosta johtuneista korjauksista. Katsastaja merkkaa nämä ylös mutta huomaa pyörän historiaa kaivaessaan, että peliin on tehty aikaisempien kolareiden takia myös muita korjauksia.

Yhteenlaskussa todetaakin, että ns. prosentit eivät riitä vaan laitteesta pitääkin maksaa autovero uusiksi. Pekka saa katsastusinsinööriltä autoverolapun, korotuksineen 13000 EUR. Pyörällä ei voi ajaa ennen kuin vero on suoritettu. Pekka ei voi uskoa asiaa todeksi vaikka lasku on kädessä ja pyörä kilvetön.

Moottoripyöristä maksetaan korkeaa autoveroa. Tästä on lähinnä kaksi seurannaista:

(1) Kalliit prätkät

Korkean autoveron takia pyörät ovat Suomessa tuplasti kalliimpia kuin muualla Euroopassa.

Autoverolain puutteiden takia tämä taas johtaa monenlaisiin ongelmiin, muun muassa EU:n sisämarkkina-alueella syrjiviin tilanteisiin jos omistajan vaihdos tapahtuu Suomen rajojen yli.

(2) Veronkierron estojärjestelmä

Jotta veroa ei kierrettäisi sen suojaksi on luotu monimutkainen valvontasysteemi, ns. prosentti- ja jyvitysjärjestelmä. Systeemi perustuu käytännössä pulttien ja mutterien laskemiseen ja on johtanut moniin kansalaisen oikeusturvan kannalta arveluttaviin tilanteisiin.

Systeemi tekee pyörien entisöinnin, korjaamisen ja rakentelun vaikeaksi sillä tehtyjen korjausten seurauksia on vaikea tai mahdoton ennustaa. Käytännössä viranomaisia ei muutamia poikkeuksia lukuunottamatta ole kiinnostanut muut kuin selkeästi alkuperäisestä muunnellut ajoneuvot.

Laki ei tee eroa mallin omien tehdasosien, toisen mallin tehdasosien tai itse tehtyjen osien käyttämisen välillä. Osien alkuperäisyyden todistetaakka on omistajalla vaikka osat olisivat edellisten omistajien jäljiltä. Osissa ei yleensä ole mitään malli-, vuosi tai sarjanumeromerkintöjä.

Lisätietoa taustoista ja tähän asti tapahtuneesta

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti