keskiviikko 26. tammikuuta 2005

Juha Salmisesta vuoden moottoripyöräurheilija Amerikassa

(Tiedote)

Endurokuljettaja Juha Salminen palkittiin viikonloppuna Amerikan parhaana moottoripyöräurheilijana vuotuisessa Amerikan moottoripyöräilyn Oscar- gaalassa. Palkinto on nimeltään Sports Athlete Of The Year.

Vuosittain jaettava palkinto on merkittävä huomionosoitus Salmiselle.
- Tiesin olevani ehdokkaana, mutta ulkomaalaisena en uskonut valinnan osuvan minuun. Amerikassa on todella paljon moottoripyörälajeja ja harrastajia, joten tämä arvostus on vähän eri suuruusluokkaa, kuin Suomen vastaavat arvonimet, Salminen pohtii.

Juha Salminen ei ollut henkilökohtaisesti mukana Las Vegasissa pidetyssä palkintogaalassa, vaan paikalla oli hänen mekaanikkonsa Antti Kallonen. Tilaisuudessa palkittiin noin 400 moottoripyörä- ja ATV-urheilijaa.

- Pelkästään palkintojen jako kesti kolme tuntia. Jokainen parhaana palkittu piti puheen, jossa paikalliseen tapaan kiiteltiin kaikki tärkeimmät tukijat ja tiimi, kertoo Kallonen.

- Monen menestyksekkään Euroopan vuoden jälkeen oli hyvä hetki suunnata uusiin haasteisiin ja uuteen sarjaan. Päätin valita GNCC -sarjan, koska se on suurin ja arvostukseltaan kovin offroad sarja Amerikassa. Siirtymiseen liittyi kuitenkin paljon avoimia kysymyksiä, olihan luvassa täysin erilainen kilpailumuoto. Sarjan mestaruuden jälkeen ratkaisu on tuntunut täysin oikealta. Kun sen lisäksi valitaan Amerikan Vuoden Moottoripyöräurheilijaksi ensimmäisenä ulkomaalaisena, täytyy kauteen olla tosi tyytyväinen, Salminen kertoo.

Tällä kaudella USA:n GNCC sarjassa ajanut Salminen voitti kaikkiaan yhdeksän osakilpailua 13 ajetusta. Lähes kaikki voitot ovat tulleet ennätyssuurella erolla kanssakilpailijoihin. Suurin voitto tuli toukokuussa Ohiossa ajetussa kilpailussa, jonka hän voitti peräti 3min 39 sekunnin erolla. Salminen on koko kauden hämmästyttänyt lajia seuraavan yleisön. Huhtikuussa ajetussa osakilpailussa Salminen myöhästyi lähdössä ja lähti reitille viimeisenä. Yleisön yllätys oli suuri, kun Salminen siirtyi kärkeen jo ennen ensimmäisen kierroksen täyttymistä. Tuon kilpailun Salminen voitti lähes kolmella minuutilla.

Salmisen kanssa samaan kilpailulähtöön on osallistunut noin 250 kilpailijaa, joilla kaikilla on ollut mahdollisuus voittaa kilpailu. Kolme tuntia kestävän kilpailun aikana ajetaan viisi tai kuusi kierrosta. Kilpailun voittoon tarvitaan pettämätön ajosilmä, loistava ajotekniikka, raudanluja kunto, hyvä pyörä, taitava mekaanikko ja uhrautuva tiimi. Salmisella tämä kaikki on jälleen kerran osunut kohdalleen.

Salminen on enduron supersankari, jonka mestaruusputki on jo seitsemän vuoden mittainen. Saavutus johon kukaan muu ei aikaisemmin ole pystynyt. Maailmanmestaruusmitaleita on kaikkiaan 16 kappaletta. Kuusi niistä on luokkavoitosta, viisi yleiskilpailusta ja neljä joukkuemestaruutta, joista yksi junnujoukkueessa. Salminen on urallaan voittanut 60 MM-osakilpailua ja on kaikkien aikojen tilastossa kolmantena. Tilaston kärjessä on Kari Tiainen 77 osakilpailuvoitolla.

Salminen on valittu Suomen Moottoriurheilijaksi vuosina 2003 ja 2004. Vuoden urheilija äänestyksessä hänet on valittu kolmesti 10 parhaan joukkoon.