torstai 6. tammikuuta 2005

Muuttoprätkien karenssiriidat yllättäen poikki

Motoristien aktiivinen vaikuttaminen on tuottanut tulosta ja tulli on muuttanut ohjettaan muuttoajoneuvojen karenssiajan määrittelystä.

Muuttoajoneuvon verovapauden yhtenä ehtona on, että kyseistä ajoneuvoa ei myydä, ennen kuin se on ollut kolme vuotta muuttajan käytössä. Tätä aikaa kutustaan karenssiksi. Karenssiajasta pitää Suomessa kuluttaa vähintään vuosi.

Vuonna 2001 tulli yllättäen muutti karenssiajan tulkintasääntöjä siten, että sydäntalven seisonta-aika ei kuluttanut karenssia. Tämä koski siis vain ajoneuvoja, joita tyypillisesti pidetään seisontavakuutuksessa talven ajan. Tämä seisottaminen ei tullin mielestä voinut olla käyttöä.

Prätkille autoverolaissa säädetty kolmen vuoden karenssi muuttui hallinto-ohjeella todellisuudessa jopa viideksi vuodeksi. Tätä ei maahan muuttavien mp-harrastajien keskuudessa katsottu kohtuulliseksi vaan asia riitautettiin.

Karenssiriita on muhinut taustalla nyt monta vuotta ja hiljakkoin huomasimme tullin www-sivuilla lisäyksen. Tullin mukaan "vakiintuneen verotuskäytännön perusteella käyttöajaksi katsotaan myös ajoneuvon tavanomainen talviseisonta 1.11. -30.4.". Motoristeja jää vielä hiertämään tulkinta syys- ja lokakuun seisokista. Tullin uusi ohje on 130/340/04, annettu lokakuussa 2004 ja sen saa tullin kirjaamosta.

Lisätietoja :http://www.tulli.fi/fi/03_Yksityishenkilot/02_Autoverotus/03_Muuttoajoneuvot/

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti