torstai 31. tammikuuta 2008

MP08 messut käyntiin

(Janne Tervolal,Urheilukuvat.net)


Helsingin 39. moottoripyöränäyttely käynnistyi yleisölle jo torstaina. Nelipäiväisellä tapahtumalla pyritään tasaamaan kävijämäärältään Suomen suurimman messutapahtumaviikonlopun ruuhkahuippuja.
Kaksipyöräisten rekisteröintimäärät jatkavat kasvuaan. Rekisteröityjä mopoja ja moottoripyöriä oli vuodenvaihteessa noin 185 000 kappaletta. Näyttelytoimikunnan puheenjohtaja Sumekon Jukka Repo arvioi, että 200 000 rekisteröidyn raja ylitetään kuluvana vuonna molemmissa ajoneuvoryhmissä.
Kevytmoottoripyörien rekisteröinnit ovat kasvaneet viidessä vuodessa merkittävästi.
- Moottoripyöräharrastus ei enää ole välttämättä minun ikäisteni, 50-vuotiaiden harrastus. Kevytmoottoripyöräkuljettajista tulee uusia harrastajia ja se on hyvä asia, Repo kertoo.
Prätkä pitää olla aina
Pitkän linjan harrastajan näkökulmaa valotti monialayrittäjä Mato Valtonen.
-­ Minulla on ollut prätkä yhtä pitkään kuin prätkämessut ovat olleet olemassa, Valtonen kertoo.
Valtonen kertoi harrastuksen alkuaikoina menneensä joka paikkaan pyörällä periaatteesta, kunnes moottoripyöräkauppiaan työ pakotti menemään lentämällä rapakon taakse.
- Harrastus on tuonut ystäväpiirin, jossa olen luonut suhteita, jotka ovat edelleen voimassa. Nykyään sitä kai kutsutaan verkostoitumiseksi.
Vastakohtia
Pinnallisuus ja syvällisyys on aina ollut harrastuksessa mukana. 
- Jo ajat sitten riideltiin siitä, mikä on paras merkki. Tälle ei mahda mitään. Se on hyvin lapsellista, mutta kuuluu bisnekseen.
Uusia harrastajia tulee koko ajan lisää, kun perheenisät ovat saaneet lapset maailmalle ja taloudellisen tilanteen kuntoon.
- Ajatellaan, että mä oon varmaan makee pyörän selässä. 
Tällaiset harrastajat ostavat uuden kalliin pyörän ja ajokamat lyömällä taalat tiskiin  Sama ”parasta mulle” -ajattelutapa pätee pyörän varusteluun.
Onneksi syvällisyyttä harrastuksesta kuitenkin löytyy.
- Kun moottoripyörällä ajetaan, matkalla ei voi puhua. Kun sitten pysähdytään, puhuttavaa riittää kaikilla. Autolla matkatessa kaikki ajattelevat, että koska ollaan perillä.
Vapaus ja sitovuus on toinen Valtosen nostama näkökohta.
- Mitä vapautta se on, jos joka vaatekappaleessa pitää lukea moottoripyörämerkki eikä moikata muilla merkeillä ajavalle kuskeille?
Myös lajin lempeyden ja vaarallisuuden kontrasti kiehtoo Valtosta. Kaunis kesäilta maalaismaisemassa ja mukavat porukat ovat parasta, mitä moottoripyöräily tarjoaa. Vaaratilanteen tuntu on kuitenkin aina läsnä.
- Olen pitänyt ajofilosofiassani mielessä sen, että aina nyppylän takana on traktori. Tämä auttaa selviytymään.
Tästä huolimatta Valtonen kertoo viime kesänä joutuneensa vaaratilanteeseen.
- Kroatiassa kiihdytin reippaasti Rocket III:lla, kun kurvi tulikin yllättäen vastaan. Ulosajo rotkoon oli lähellä. Tällöin päätin, että ei räpätä enää.
Monta moottoripyörää omistanut Valtonen toivoo, että pääasiaksi nousisi ajaminen, ei eri moottoripyörämerkit.
- Harrastakaa ja kehottakaa muutkin harrastamaan. Harrastus antaa paljon.

1 kommentti: