tiistai 29. tammikuuta 2008

Niklas Ajo MotoGP Rookies Cup-luokkaan


Valkeakoskelainen Niklas Ajo ajaa alkavalla kaudella samoilla radoilla kotikaupunkinsa rr-tähden Mika Kallion kanssa.
13-vuotias toisen polven ratamoottoripyöräilijä on lunastanut tiensä ympäri maailmaa valittujen, 13-16 vuoden ikähaarukassa olevien Red Bull MotoGP Rookies Cup-kuljettajien joukkoon. Itävaltalaistehdas KTM:n 125-kuutioisilla pyörillä ajavien 24 kuljettajan koulutusohjelma kattaa kahdeksan kisaviikonvaihdetta MotoGP-sarjan yhteydessä.
- Hieno homma Niklaksen ja yleensäkin suomalaisen ratamoottoripyöräilyn kannalta. Parempaa näytönpaikkaa ei oikeastaan voi olla. Kisoja seuraa tunnetusti arvovaltaista väkeä, Mika Kallio kertoo.
Jerezin radalla Espanjassa viime viikonvaihteessa ajetuissa kauden ensimmäisissä testeissä 250-kuutioisten luokan nopeimman kierrosajan
1.43,303 takonut Kallio näkee Cupilla myös muuta merkittävää painoarvoa tulevaisuutta ajatellen.
- Piikkiluokasta myöhemmin paikkaansa hakevat kuljettajat oppivat samalla MM-sarjan ratoja, kun he ajavat meidän kisojemme yhteydessä.

Ikäryhmän kovin sarja maailmassa
Kallion kokeneen KTM-tallipäällikön Harald Bartolin koordinoima Rookies-koulutusohjelma on tämän ikäryhmän kovin sarja maailmassa ja samalla kimmoisa ponnahduslauta kohti MM-sarjaa.
- Cupin kisat ajetaan Jerezissä, Mugellossa, Assenissa, Doningtonissa, Brnossa, Estorilissa, Sachsengillä ja Le Mansissa. Lisäksi 10-12 parasta kuljettajaa pääsee edelleen mukaan Valenciaan ja Indianpolisiin, jossa otamme mittaa Yhdysvalloissa vastaavaan ohjelmaan kuuluvista kuljettajista, kertoo Niklas Ajo.
Rookies-kuljettajien kisat ajetaan MM-viikonloppuina aina lauantaisin.
- Kisapäivää edeltävät kahdet harjoitukset ja kahdet aika-ajot perjantaisin, tietää Ajo valottaa tulevaa ja tiivistempoista kauttaan.
Niklas Ajo täytti heinäkuussa vasta 13 vuotta.
- On tärkeää, että Niklaksen kaltainen lahjakas kuljettaja pääsee mukaan noin hyvään porukkaan heti uran alkuvaiheista lähtien. Itselläni oli ikää 14 vuotta, kun aloitin ratamoottoripyöräilyn, muistuttaa Mika Kallio.

Luonteva lajivalinta
Kaksipyöräisten kilvanajolaitteiden kansainvälisessä ilmapiirissä varttuneelle Niklas Ajolle lajivalinta on ollut luonteva. Hän on piikkiluokan MM-sarjassa Ajo Motorsport-tallia johtavan Aki Ajon poika.
Valinta Rookies-ohjelmaan tuli silti hienoisena yllätyksenä.
- Nousin lopullisten kuljettajien joukkoon ensimmäisen varakuljettajan paikalta, jonka saavutin marraskuun lopulla Paul Ricardin radalla ajatetuissa testeissä. Ranskassa oli mukana vielä 44 kuljettajaa, kertoo Valkeakoskella Tyryn yläasteen seitsemättä luokkaa käyvä Niklas.
Määrätietoinen nuorukainen lähetti oman hakemuksensa Rookies Cupiin loppukesällä järjestäjien verkkosivujen välityksellä.
- Sain noin kahden viikon kuluttua vastauksen, jossa minut kutsuttiin 55 muun kuljettajan ohella ensimmäiseen valinta- ja testitilaisuuteen Sachsenringin radalle Saksaan. Selvitin sieltä tieni Paul Ricardille ja myöhemmin sitten lopulliseen kokoonpanoon, jossa jatkaa viime kaudelta
12 kuljettajaa.
Kallio korostaa, kuinka kovan seulan nuorukainen on jo nyt selvittänyt edukseen.
- En tiedä tarkalleen paljonko hakijoita oli, mutta sen tiedän, että heitä oli todella paljon.
Nuorten sarjalla runsaasti kansainvälistä näkyvyyttä Niklas Ajo sijoittui viime kaudella kotimaassa ajettavassa MiniGP Academy-sarjassa toiseksi.
- Aloitin urani vuonna 2005 minimotolla. Toki sitä ennen tuli ajettua mökillä erilaisilla crossipeleillä.
MotoGP-sarjan ja sen promoottorin Dornan ansiosta runsaasti näkyvyyttä saavat Red Bull Rookies-kuljettajat valmistautuvat 29. maaliskuuta Espanjan Jerezistä käynnistyvään kauteen huolellisesti.
- Ajamme ensimmäiset testit koulujen hiihtoloman aikoihin 25.-26.
helmikuuta Jerezissä, josta reissu jatkuu välittömästi kahdeksi päiväksi Valencian Ricardo Tormo-radalle. Viimeistelytestit ovat vuorossa Jerezin kisan alla Portugalin Estorilissa. Muutamat poissaolopäivät on jo sovittu hyvissä ajoin. Ei tästä ole haittaa koulunkäynnilleni, vakuuttaa Ajo.
Sarjan radat ovat hänelle pääosin uusia.
- Ajoin tosin jo viime syksynä Valenciassa, joskin silloin erilaisella pyörällä. En lähde vielä tässä vaiheessa puhumaan odotuksistani tulevan kauden osalta. Katsotaan ensin, millaisia nuo sarjan muut kuljettajat ovat, suunnittelee Ajo.

?Kallion Mika on ihan hyvä kuljettaja?
Niklas Ajo on päässyt seuraamaan usein aitiopaikoilta MM-sarjan nimekkäimpien kuljettajien edesottamuksia.
Yksi heistä on Mika Kallio, joka tavoittelee tulevalla kaudella 250-kuutioisten luokan maailmanmestaruutta Red Bull KTM-tallin riveissä.
Aki Ajon aikoinaan MM-sarjaan nostaman Kallion plakkarissahan on jo kaksi MM-hopeaa piikkiluokasta.
- Mika on ihan hyvä kuljettaja, mutta jos idolistani puhutaan, niin hän on ehdottomasti Daijiro Kato, lataa Niklas Ajo hetkeäkään empimättä.
Kallio ei ehtinyt viime kaudella omilta kiireiltään seuraamaan Ajon suorituksia. Jatkossa tilanne on aivan toinen.
- Niklakselta ei ole syytä odottaa vielä keväällä ihmeitä, mutta uskon, että vauhti löytyy myöhemmin kauden mittaan kokemuksen myötä, Kallio kertoo.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti