maanantai 28. tammikuuta 2008

BMW patentoi anti-crash järjestelmän

BMW on patentoinut moottoripyörien anti-crash järjestelmän joka perustuu aktiiviseen rungon ja ajogeometrian muuttamiseen. Patenttihakemus jätettiin jo yli vuosi sitten mutta nyt siihen on lisätty kuvat.

Vakausjärjestelmä voi esimerkiksi muuttaa takarenkaan asentoa säätämällä takahaarukan kumpaakin puolta erikseen. Kuskille tätä ei jätetä vaan homma tehdään tietenkin kompuutterin avulla. Patenttihakemuksessa on monta muutakin ideaa joita voidaan pitää melko kumouksellisina.

Kuvia ja lisätietoa löytyy vaikka Googlen kautta.

Aktiivinen ajonvakautus tulee siis autojen lisäksi myös moottoripyöriin. Tähän asti toimivaa systeemiä ei ole yrityksistä huolimata keksitty tai onnistuttu rakentamaan. Ensinäkemältä Bemarin patentti vaikuttaa todella viksulta. Fysiikan lakeja ajonvakautuksella ei muuteta, mutta ajaminen muuttuu helpommaksi ja harrastus tulee entistä laajemman käyttäjäkunnan saataville. Länsimaiden väestön ikääntymisellä lienee myös jotain osuutta asiaan.

Lukkiutumattomat jarrut eli ABS löytyy jo melkein kaikilta merkeiltä ja muutamissa pyörissä se on jo vakiovaruste. Luistonesto on uudempi keksintö ja Bemarilla on tarjolla se muutamaan uudehkoon malliin. Luistonesto ei perustu rungon tai ohjausgeometrian muuttamiseen vaan renkaiden pyörimisennopeuksien ja kiihtyvyyksien tarkkailuun sekä jarrujen, moottorinohjauksen ja kytkimen ohjaukseen. Nyt patentin kautta julkiseksi tullut aktiivinen ajonvakautus ja ohjaus on iso askel.

Jäämme mielenkiinnolla odottamaan ensimmäisiä prototyppejä ja tuotantomalleja.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti