lauantai 19. heinäkuuta 2008

Agostini, Read ja Redman Imatralle


Imatran Moottorikerho juhlistaa 2-3. elokuuta 70-vuotista kerhotaivaltaan Muistojen Imatranajot 2008 -teemalla. Ratamoottoripyöräilyn eli nykyisen MotoGP:n osakilpailuja ajettiin Imatralla vuosina 1964 -1982. Parhaimmillaan katuradan reunoilla kilpailuja seurasi 54 000 maksanutta katsojaa.

Neljättä kertaa järjestettävät muistelot ovat laajentuneet ja saavuttaneet jalansijan suomalaisessa nostalgiatapahtumissa. Muistojen Imatranajot tiedostetaan myös ulkomaita myöten ja tänä vuonna Imatralle saapuu entistä laajempi osanottajajoukko. Kuuluisien kuljettajien yhteenlasketut GP -maailmanmestaruudet yltävät kolmannelle kymmenelle.

Kirkkaimpana tähtenä Imatran katurataa kiertää 15-kertainen maailmanmestari Giacomo Agostini. Ensimmäisen mestaruutensa hän varmisti Imatranajoissa vuonna 1966 kuninkuusluokassa 500 cc MV-Agusta pyörällään. Tällä jumalallisilla pakoäänillä varustetulla pyörällä hän ajoi itsensä maailman tietoisuuteen. Muistojenajoissa hänellä on käytössään vuoden 1969 mallia oleva 500-kuutioinen MV-Agusta.

Englantilainen Phil Read ylsi urallaan kahdeksaan mestaruuteen ja neljään Imatranajo voittoon. Vuonna 1968 Read oli nopein luokissa 125 cc ja 250 cc.

Kuuteen maailmanmestaruuteen ajoi 60-luvulla Jim Redman. Nyt 76 -vuotias veteraani tulee muistelemaan Imatran tunnelmia. Redman on viime vuosina kiertänyt ahkerasti ratamoottoripyöräilyn nostalgia-ajoja. Hän oli ensimmäinen maailmassa, joka ajoi samana päivänä kolmessa eri luokassa GP-voittoihin.

Imatran katuradalla tullaan näkemään lauantaina ja sunnuntaina menneiden vuosikymmenten kisapyöriä. Jarno Saarinen ajoi vuonna 1972 kauden päätyttyä muutaman startin Benelli–pyörillä voittaen itse Giacomo Agostinin. Nyt nämä Benelli –pyörät saapuvat Imatralle kuljettajinaan omistaja Giuseppe Sandroni ja Renzo Pasolini jr. Jarno Saarinen ja Renzo Pasolini sr. menehtyivät traagisessa onnettomuudessa Monzan radalla toukokuussa 1973 varttilitraisten kilpailussa.

Lisäksi rataa kiertävät oman aikansa suomalaiset TT:n ja RR:n sankarit.

Näytösajojen ajankohdat sijoittuvat lauantaina ja sunnuntaina kello 12.00 – 17.00 väliselle ajalle. Yleisöllä on mahdollisuus vierailla varikolla tutustumassa kuljettajiin ja heidän pyöriinsä. Imatranajojen historian havinaa on myös nähtävillä Imatran moottorikerhon näyttelyssä osoitteessa Tainionkoskentie 8.

Lisätietoja: www.imk.fi

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti