lauantai 12. heinäkuuta 2008

Testaustyöryhmän loppuraportti valmis

Ajoneuvohallintokeskuksen vetämän työryhmän raportti vaihtoehtoisia testaustapoja koskevista menetelmä- ja säädösehdotuksista on vihdoin julkaistu. Työn tavoitteena oli etsiä toimivia ja harrastajille edullisia vaihtoehtoisia testausmenetelmiä omavalmisteiden ja muutoskatsastettavien sarjavalmisteiden hyväksymistä silmällä pitäen.

Vaikka pääsääntöisesti vaatimustaso säilyy ja vain testausmenetelmiä on ehdotettu muutettavaksi, omavalmisteiden osalta myös itse vaatimustasoon, esimerkiksi päästö- ja EMC-vaatimuksiin on ehdotettu kevennyksiä. Tämän vastapainoksi omavalmisteen määritelmä on rajattu sillä tavoin tiukaksi.

Omavalmisteiden ja muutoskatsastettavien vaatimusten osalta raportissa otetaan kantaa jokaiseen tällä hetkellä voimassa olevaan tekniseen vaatimukseen peileistä pakokaasupäästöihin ja sivuseisontatuesta sähkömagneettisen yhteensopivuuden sääntelyyn. Menemättä yksityiskohtiin seuraavassa esitellään pari vaatimusta, jotka kenties kiinnostavat harrastajakuntaa muita enemmän.

Akseliväli- ja keulakulmarajoitukset historiaan, päästöille uusi testausmetodi

Ehdotuksen mukaan omavalmisteen ja muutetun moottoripyörän pituus voi olla pidempi kuin nykyisin säädetty maksimi akseliväli 200cm. Samalla vanha 47 asteen keulakulmarajoitus poistuisi.

Päästömittausten osalta ongelmana on ollut 1.1.1991 jälkeen käyttöönotettujen pyörien vaatimustenmukaisuuden osoittaminen. Raportti määritteleekin uudempien pyörien päästöille ja äänille vaatimustason joka voidaan mitata ja tarkistaa jokaisella katsastuskonttorilla.

Tehon kasvun maksimirajoihin ehdotetaan myös muutoksia: Vanha 20% raja tai sitten uusi teho/paino suhteeseen perustuva raja 1kW/3kg jolloin teho saa nousta enintään 100%. Näistä kahdesta vaihtoehdosta voidaan sitten valita se, joka on parempi harrastajalle.

Voimaantulon aikataulu ei vielä tiedossa

Tässä vaiheessa kyse on vasta työryhmän raportista, ei vielä konkreettisesta lainsäädäntömuutoksesta tai uudesta laista. Jos asiat etenevät toivotussa marssijärjestyksessä, pykälät uudeksi kopterilaiksi saadaan kuitenkin voimaan jo ajokaudelle 2009.

Lisätiedot: http://www.mmaf.fi/forum/index.php?topic=518.0

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti