sunnuntai 11. syyskuuta 2005

Suomi ennakkosuosikkina enduron MM-joukkuekisaan

(Tiedote, Povaska Bystrica)

80. International Six Days' Enduro (I.S.D.E) käynnistyy Slovakiassa tiistaina, 13.9. Suomen maajoukkue on hallitseva maailmanmestari voitettuaan vuosi sitten Puolassa.
MM-sarjan sijoitusten perusteella Suomen joukkue on jälleen ennakkosuosikki. Se on koottu MM-sarjan ammattilaisista ja siinä ajavat Samuli Aro, joka johtaa MM-sarjan Enduro 2 luokkaa, Marko Tarkkala (2. E3), Mika Ahola (4. E3), Petteri Silvan (6. E1), Jari Mattila ( 9. E2) ja Petri Pohjamo (16. E2). Joukkueenjohtajana on Jari Kakko.

Joukkuekilpailussa noteerataan päivittäin viiden parhaan kilpailijan suoritus, jolloin yhdellä kilpailijalla on varaa epäonnista. Tilanne muuttuu kuitenkin heti, jos joku joukkueesta joutuu keskeyttämään.

Aholan yllätysveto
Ahola teki yllätysvedon siirtyessään MM-sarjassa tutuksi tulleesta isosta nelitahtisesta pyörästä 125 kuutioiseen 2-tahtiseen.. Kaikki muut ajavat kilpailun MM-sarjasta tutulla kalustolla. Ahola on ajanut ensimmäiset harjoituksensa kilpailupaikalla. - Pieni pyörä on todella vaikea ajettava.

Tiedän tarkkaan miten isolla pyörällä ajetaan, mutta nyt joudun koko ajan miettimään miten kurviin mennään, tuskailee Ahola.

Viikon rääkki
Edessä on lähes viikon kestävä rääkki, jossa kaikki ajopäivät ovat hieman alle seitsemän tuntia. Kilpailu ajetaan vuoristoisessa maastossa, jossa kilpailijalle ei jätetä hetkenkään lepotaukoja. Toisiaan seuraavat ylä- ja alamäet tulevat viemään kilpailijoiden voimat, joita pitää osata säästää koko viikolle. Perjantaina kilpailun tutustumiskierroksen ajanut Timo Remes piti reittiä todella rankkana.
- Se tulee olemaan todellinen selviytymistaistelu, sillä jouduin työntämään jopa alamäkeen. Minulle riitti neljän tunnin tutustuminen, puhisee Remes.

Petteri Silvan loukkaantui Heinolan MM-kilpailussa, eikä ole tällistä vielä täysin parantunut. Petri Pohjamo loukkasi keväällä kyynärpäänsä ja siinä on edelleen metallivahvisteet. Enduromiehet ovat tunnetusti erittäin sitkeitä taistelijoita ja joukkueen menestyksen eteen ollaan valmiita uhrautumaan, joten nämäkin vaivat on nyt unohdettu.

Kilpailu
I.S.D.E on ensisijaisesti joukkuekilpailu. Se järjestetään vuosittain eri maassa. Järjestelyoikeus on kansainvälisen moottoriliiton, FIM:n hallussa ja se myöntää kilpailuoikeudet anomuksesta useita vuosia etukäteen. Suomessa kilpailu ajettiin 1996 Hämeenlinnassa. Vuodeksi 2007 Suomeen myönnetty kilpailu on järjestelyvaikeuksien takia peruttu.

Uudesta pitopaikasta ei ole vielä päätöstä. Kilpailun saamiseksi Suomeen ei ole suunnitelmia. Kilpailu kestää kuusi päivää, joista viitenä päivänä ajetaan yli seitsemän tunnin kilpailupäivä. Päivittäin ajetaan kuusi erikoiskoetta. Kilpailussa ajetaan reilut 1200 kilometriä.

Joukkueiden MM:tta kutsutaan Trophyksi. Sen voitosta kilpailee 19 maata ja nuorten mestaruudesta, Junior Trophy, kilpailee 11 maata. Tiukin voittotaistelu käydään kerhojoukkueiden mestaruudesta, josta kilpailee peräti 74 kerhoa. Tässä kilpailussa on mukana kaksi Suomalaista kerhojoukkuetta. Riihimäen Moottoripyöräkerho Kahvakoplan ykkösjoukkue on Suomen historian ensimmäinen naisjoukkue. Siinä ajavat Taru Koskinen, Maire Jäntti ja Tanja Malinen. Joukkueen kotisivu on osoitteessa www.ladysixi.tk

Kahvakoplan kakkosjoukkueella riittää kokemusta vaikka muille jakaa. Joukkueenjohtajana toimii monivuotinen MM-sarjan joukkueenjohtaja Kaj Ek. Joukkueessa ajavat Kari Tiainen, Pekka Viljakainen ja Jani Laaksonen. Kilpailu on Tiaisen uran 15. joukkuekilpailu. Joukkueen selkeä tavoite on ottaa voitto kerhojoukkueiden sarjassa.
- Näin kovalla joukkueella ei voi olla muuta tavoitetta kuin voitto, tiivistää Tiainen tavoitteen.

Espanjan joukkueilta on evätty osallistuminen tämänvuotiseen kilpailuun. Joukkueet suljettiin kilpailusta viimevuotisen kilpailun loppucrossissa tapahtuneet epäurheilijamaisen käytöksen johdosta.

Kilpailu ajetaan Slovakian Povaska Bystrikassa. Kilpailun järjestäjä on erittäin kokenut, sillä nyt ajettava kilpailu on jo neljäs kuudenpäivänajo. Edelliset ovat vuosilta 1977, 1982 ja 1991. Vuoden 1991 joukkuekilpailuun osallistui myös nyt joukkueenjohtajana toimiva Jari Kakko. Paikka on myös tallipäällikkö Kari Tiaiselle erittäin tuttu, sillä hän on voittanut ensimmäisen Maailmanmestaruutensa täällä.

Suomi on voittanut joukke-MM:n kuudesti. Ensimmäinen voitto ajettiin Suomessa vuonna 1996. Muut voitot on ajettu 1998 Italiassa, 1999 Portugalissa, 2002 Espanjassa, 2003 Brasiliassa ja 2004 Puolassa. Kymmenen viime vuoden aikana voittoon on pystynyt Suomen lisäksi vain Italia ja Ranska, jotka ovat jälleen kovimmat kilpakumppanit.

Suomen joukkueessa on vuodesta 1993 alkaen ollut mukana Mika Ahola. Tuleva kilpailu on Aholalle 13. edustustehtävä. Koko Suomen joukkue on hyvin kokenut, sillä kilpailu on Petteri Silvanille 12., Samuli Arolle seitämäs ja Petri Pohjamolle kuudes. Jari Mattila ja Marko Tarkkala tuovat joukkueeseen nuorta verta, sillä he ajavat ensimmäistä kertaa miesten joukkueessa. Tosin molemmilla on taskussaan nuorten joukkue-MM. viimevuodelta.

Nuoret tavoittelevat mitalia
Suomen nuorten joukkue lähtee tavoittelemaan mitalisijaa. Mukana mitalitaistossa ovat ainakin Ruotsi, Ranska ja Italia. Tietysti myös Slovakia voi tehdä yllätyksen kotimaassaan, kuten Puola teki viime vuonna ajamalla Suomen jälkeen toiseksi. Nuorten joukkueessa ajavat Valtteri Salonen, Patrick Wikman, Olli Turma ja Eero Remes. Salonen on MM-sarjan ammattilainen ja Wikman sekä Turma ajavat nuorten MM-sarjassa. Remes on johtaa tällä hetkellä motocrossin 125-luokan SM-sarjaa. Hän on enduron nuorten Suomen mestari 2004 ja 2005.

Kilpailu käynnistyy tiistaina kello 9 suomen aikaa ja ensimmäinen kilpailija on maalissa hieman ennen kello neljää iltapäivällä.

Kari Tiaisen johtama KTM Racing team tarjoaa kilpailupäivän lähes reaaliaikaista tulospalvelua internetissä. Palvelu löytyy osoitteesta sms.karitiainen.com. Palvelu on käytettävissä myös wap puhelimella osoitteessa wap.karitiainen.com.

Kilpailuohjelma I.S.D.E 2005
pe 9.9. Suomen joukkueiden ilmoittautuminen
la 10.9. klo 8.30 Suomen joukkueiden katsastus
su 11.9. klo 18.00 avajaiset
ti 11.9. - su 18.9. erikoiskokeet (kts. taulukko alla)
su 18.9. klo 20 palkintojen jako
Huom. Ajat Slovakian aikoja +1h 
1. lähtö1. maalissaViimeinen
maalissa
KierroksiaYhteensä
erikoiskokeet
Yhteensä
aikatarkastukset
Yhteispituus
ti 13.98:0014:4017:00269233 km
ke 14.9.8:0014:4017:00269233 km
to 15.9.8:0015:0017:202611249 km
Pe 16.9.8:0015:0017:202611249 km
la 17.9.8:0015:0017:002613270 km
su 18.9.8:0012:00451km ja loppucrossi 10x1,5 km


Kilpailun historiaa
Ensimmäinen International Six Days Enduro (ISDE), tutummin Sixi ajettiin 1913 Englannissa. Silloin tavoitteena oli testata moottoripyörien luotettavuutta ja kilpailijan taitoa. Nämä tavoitteet ovat pysyneet muuttumattomana koko kilpailun pitkän historian. Seuraava kilpailu järjestettiin 1920, koska 1. maailmansota esti järjestelyt. Toinen tauko kilpailun järjestämisessä oli vuosina 1940-1945, jolloin käytiin 2. maailmansotaa. Myöskään 1939 vuoden kilpailun tuloksia ei koskaan julkaistu, koska se ajettiin juuri sodan alkupäivinä.

Nykyiset palkinnot, "World Trophy" ja nuorten "Junior World Trophy", ovat kiertäneet vuodesta 1949 alkaen. Voittajajoukkueille jaettavat palkinnot ovat ikuisesti kiertävä. Voittajajoukkue saa nimensä ikuistettua palkintoon. Näiden palkintojen lisäksi kilpailussa ajetaan kerhojoukkueiden ja moottoripyörien valmistajien joukkuekilpailu sekä lisäksi palkitaan kilpailun Juryn harkinnan mukaan paras suoritus. Vaikkakin kilpailu on ensisijaisesti joukkuekilpailu, myös henkilökohtaiset suoritukset palkitaan. Nyt kilpailu ajetaan jo 80. kerran. Kilpailu on vuosien saatossa muuttunut paljon. Nykymuotonsa se sai vuonna 1960, jolloin erikoiskokeet tulivat mukaan kuvaan.

Säännöt
Kansainvälisessä kuuden päivän ajossa kilpaillaan Joukkuemaailmanmestaruudesta (World Trophy) kuusimiehisin maajoukkuein. Nuorten maailmanmestaruudesta (Junior world Trophy) kilpailevat alle 23-vuotiaat nelimiehisin maajoukkuein. Kukin maa saa lähettää vain yhden joukkueen kumpaankin sarjaan. Osanottajalla tulee olla edustamansa maan passi. Kilpailijoiden paremmuus ratkaistaan erikoiskokeilla, mutta myös siirtymäosuudet tulee pystyä ajamaan annetussa aikataulussa. Osa siirtymistä ajetaan vaikeassa maastossa, jossa ei ole yhtään ylimääräistä aikaa. Kilpailijan on pidettävä itse pyöränsä kunnossa eikä ulkopuolinen apu ole sallittua nesteiden täydennystä lukuun ottamatta. Tältä osin säännöt poikkeavat MM-sarjan säänöistä. Kilpailun käynnistyessä merkitään etu- ja takapyörä, runko ja moottorin lohko. Näiden osien vaihtaminen ei ole kilpailun aikana sallittua. Myös äänenvaimennin merkitään, mutta rikkoutunut vaimennin on luvallista vaihtaa. Jos kilpailija ajaa liian äänekkäällä pyörällä, häntä rankaistaan minuutin aikasakolla. Toistuva rike johtaa kilpailusta pois sulkemiseen.Kilpailijan saavuttua päivän maaliin on hänen vietävä pyöränsä suljettuun varikkoon. Aamulla pyörän pitää käynnistyä minuutin sisällä annetusta lähtömerkistä

Pisteet
Päivittäin kunkin luokan voittaja saa nolla virhepistettä. Pisteistä ovat kilpailemassa kaikki kilpailijat, myös kerhojoukkueissa ajavat. Muut saavat virhepisteitä sen mukaan, kuinka monta sekuntia ovat luokan nopeimmalle jääneet. Ajat otetaan valokennoilla sadasosan tarkkuudella. Joukkueen pisteisiin lasketaan päivittäin viiden parhaan ajajan tulos, nuorissa kolmen. Keskeyttämään joutunut ei pääsee mukaan seuraavana päivänä. Keskeyttäneen pistemäärä ko. päivältä ja lopuilta päiviltä on 7200 pistettä. Viitenä päivänä ajetaan kilpailulenkki, jossa on useita erikoiskokeita. Kuudentena päivänä ajetaan lyhyt siirtymä ja sen jälkeen luokittain loppukilpailu. Se voi olla motocross tai esimerkiksi osittain asvaltilla ajettava supermotokilpailu. Siitä saa pisteitä niinikään häviöstä luokan nopeimmalle.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti