sunnuntai 23. syyskuuta 2012

Six Days alkaa maanantaina


Suomi lähtee hallitsevana mestarina enduromoottoripyöräilyn kuuden päivän mittaiseen MM-joukkuekilpailuun. ISDE ajetaan jo 87. kertaa. 

Itäisessä Saksassa Sachsenringin radalta maanantaina käynnistyvässä kisassa ennakkosuosikki on viime vuonna Suomessa ajetulta Sixiltä puuttunut Ranska.

Suomen joukkueen kokeneimmat kuljettajat Jari Mattila (vas.), Marko Tarkkala ja Juha Salminen viime vuoden International Six Days Endurossa Kotkassa.

- Ranska saa kantaa suosiolla ennakkosuosikin paineet harteillaan. Sen verran näitä Sixejä on kuitenkin jo tullut ajettua, että pitkän kisan luonne ja sen arvaamattomuus on kyllä hyvin tiedossa, tähdentää Salminen.

- Kuuden päivän aikana voi tapahtua ja tapahtuukin kaikenlaista puolin ja toisin. Tämä on nimenomaan joukkuekilpailu. Ei muuta kuin kaikki pistämään hyvällä fiiliksellä parastaan ja taistelemaan koko porukan voimin.

Ranska on kova jengi - ainakin paperilla

Suomen kautta aikojen kahdeksasta miesten joukkuemestaruudesta kuutta voittamassa olleen Salmisen rinnalla viime vuoden mestarijoukkueen Marko Tarkkala, Eero Remes ja Jari Mattila saavat  nuoremman polven kuljettajat Antti Hellstenin ja Roni Nikanderin joukkueeseen. 

Ranskan joukkue voitti vuosina 2008-10 kolme mestaruutta putkeen Kreikassa, Portugalissa ja Meksikossa. Jpukkueeseen kuuluvat Christophe Nambotin, Antoine Meo, Pierre Renet, Johnny Aubert, Rodrig Thain ja Sebastien Guillaume.

Heistä Nambotin on jo ehtinyt varmistaa henkilökohtaisen maailmanmestaruuden E3- ja Meo E1-luokassa. Renet johtaa puolestaan E2-luokan MM-sarjaa ennen kauden kahta viimeistä ajopäivää. Husqvarnaa käskyttävä Salminen on saman luokan pisteissä kolmantena.

- Onhan tuo Ranska tottakai tosi kova jengi ainakin paperilla, eihän siitä mihinkään pääse. Suomen lisäksi nostan kärkiporukoihin edelleen myös Espanjan ja Italian. Unohtaa ei tietenkään sovi Australiaa eikä USA:takaan, arvioi Salminen.

- Nyt pitää ottaa toki huomioon myös se, että maastot ovat tällä kertaa aika paljonkin erilaiset kuin esimerkiksi viime vuonna Suomessa.

Savimaata ja siksakkia peltopätkillä

Salminen kiteyttää Sixin maaston luonteen kahteen sanaan: hyvinkin saksalaista.
- Savimaata, juurta ja kiveä. Savimaa on tietenkin  MM-sarjaa kiertäville tuttua, mutta meilläkin on täällä mukana sellaisia kuljettajia, joille se on vähän vieraampi alusta.
Salminen jakaa myös viiden maastopäivän pätkät kahteen kategoriaan.

- Joko mennään pellolla tuhannen siksaksia tai sitten ajetaan ihan puhtaasti metsä-ek:ta. Jokaiseen päivään mahtuu ainakin yksi metsäpätkä. Kaiken kaikkiaan yhdeksästä eri pätkästä kaksi on vähän pitempää, mutta ainakaan minä en tekisi niistä siltä osin mitään suurempaa numeroa, luonnehtii Salminen.

Salminen näkee kuljettajan kantilta mielenkiintoisimpina päivinä keskiviikon ja torstain, jolloin reitti kulkee Zschopaun suunnalla.

- Se on sitä legendaarisinta saksalaista enduroseutua. Molemmat päivät ovat pitkiä ja ne pitää ajaa fiksusti. Viimeistään siellä nähdään, kenellä pysyy ajatus mukana ajamisessa, vinkkaa Salminen.
Lauantain loppucrossi kurvaillaan MotoGP-sarjastakin tutulla Sachsenringin radalla, joten luvassa on myös tuhti annos asfalttiosuutta.

- En usko sillä olevan silti sen kovempaa painoarvoa kuin aiemmillakaan loppucrosseilla. Kyllähän Sixillä kaikki päivät ovat ratkaisevia heti ensimmäisestä lähtien, korostaa Salminen.

Tiimihenki korkealla

Suomen kuusihenkisessä joukkueessa yhteishenkeä on luotu muun muassa tutustumalla kilpailun erikoiskokeisiin yhdessä: 

- Suomen joukkueessa on aina syntynyt tiimihenki kuin itsestään! Kunhan saamme muutamilla kuljettajilla olevan flunssan nujerrettua, niin uskon meidän olevan valmiita haastamaan Ranskan, jolla eittämättä on kasassa todella kova joukkue. Kuusi päivää kuitenkin ajetaan ja kaikkea voi tapahtua. Me saamme joka jätkä pistää parastamme jotta voisimme lyödä heidät, mutta se on täysin mahdollista, kahtenatoista vuonna Suomea edustanut Tarkkala kertoo.

Suomen naisten kolmihenkinen joukkue lähtee mitalijahtiin mielenkiintoisista asemista: hallitsevana hopeamitalistina haastamaan Ranskan kokenutta naiskolmikkoa. Suomen naistenjoukkueessa ajavat Sanna Kärkkäinen, Marita Nyqvist ja Hanna Mertsalmi.

Myös Suomen juniorijoukkueella on paljon näytettävää jäätyään viime vuoden kilpailussa ilman tulosta kahden kuljettajan jouduttua keskeyttämään. Suomen juniorijoukkueessa ajavat Mika Tamminen, Lauri Pohjonen, Aleksi Jukola ja Kimmo Hurri. Suomen edellinen junioreiden maailmanmestaruus on vuodelta 2004.

International Six Days Enduro Saksan Saxonyssa 24.-29.9. 

Lisätietoja:


Kilpailun livetulosseuranta osoitteessa: http://www.fim-isde-live.info


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti