maanantai 18. maaliskuuta 2013

Remes kolmas MM-enduron toisena päivänä

Juha Salmisen voittomahdollisuudet hupenivat endurotesteihin MM-sarjan kauden toisessa osakilpailussa Chilessä. Edellisenä kilpailupäivänä toiseksi ajanut Salminen sai tyytyä sunnuntaina viidenteen sijaan.

Juha Salminen. Kuva: www.janneharala.fi

Päivän voittajaksi viiletti hallitsevana maailmanmestarina täyden pistepotin poiminut ranskalainen KTM-kuljettaja Antoine Meo. Hän kukisti Husabergia kuskaavan italialaisen Thomas Oldratin 6,54 sekunilla.

TM:n sarviin tällä kaudella tarttunut Eero Remes ja Salmisen tiimikaveri Matti Seistola kävivät tulisen taistelun kolmannesta sijasta. Se päättyi Remeksen eduksi 2,11 sekunnilla.

Remes jäi voittajaksi 37,61 sekuntia. Salmisen lopulliseksi eroksi kärkeen kirjattiin 1.14,39.

Endurotestit jarruttivat menoa

Salmisen kohtaloksi koituivat toisen ja kolmannen kierroksen endurotestit, joilla hän hävisi kärjelle yli minuutin. Hän jäi toisella endurotestillä luokkapohjista 18 ja kolmannella jo ratkaisevat 51 sekuntia.

- Jälkimmäinen meni tavallaan omaan piikkiin, kun pyörä sammui ylämäkeen, mutta kyllähän se paras fiilis hävisi jo sillä toisella kierroksella. Espanjalaiskuljettaja pilasi käytännössäni kisani, manasi Salminen.

Kyseinen kuljettaja on jo kokeneempaan kaartiin lukeutuva Cristobal Guerrero. Olkapäätään leikkauksen jäljiltä edelleen potevan Guerreron KTM-pyörä sammui ensimmäisellä kierroksella, mutta Salmisen ja monen muun ihmetykseksi mies ilmestyi vielä hetkeksi mukaan kisaan, ennen kuin hänet vedettiin sieltä pois.

- Pyörää oli korjattu jossain. Siis jossain. Yht’äkkiä kaveri vain ilmestyi jatkamaan kisaa ja toisen kierroksen enskatestin lähtöön edelleni. No, ajoin Guerreron nopeasti kiinni, mutta en ollut päästä hänestä millään ohi, sillä sankka pölyseinä peitti kaiken näkyvyyden. Ajoin Guerreron perässä välillä miltei pysähdellen ehkä tuollaiset kuusi minuuttia ja huusin hänelle koko ajan niin saa… vietävästi. Siinä sitä aikaa sitten tuhraantui ennen kuin Guerrero huomasi päästää minut ohitseen.

- Mutta se oli sitten jo siinä. Kyllähän tuosta tilanteesta nousi melkoinen äläkkä ja varikolla käydyn henkevän keskustelun jälkeen Guerrero taatusti tietää, mitä tuli tehtyä. Protestiin tai vastaavaan ei ollut sinänsä aihetta sen jälkeen, kun kaveri otettiin kisasta pois, kertoi Salminen.

Salmisen vauhti oli kilpailussa muuten kohdallaan kun hän pääsi ajamaan omaa ajoaan.

- Ei mitään ongelmaa siltä osin, ei edes noilla endurotesteillä. Enemmän ehkä ihmetytti se, että crossitesteillä tuli ajoittain pataan.

Meolla on koossa kahden kisapäivän jäljiltä 40 pistettä. Salminen ja Seistola tulevat seuraavilla sijoilla pistein 28. Remeksen 24 pistettä oikeuttavat neljänteen sijaan yhdessä Oldratin kanssa.

Tarkkala toipuu käsivammmasta

Marko Tarkkala ajoi Hondalla E3-luokassa kymmenenneksi. Eroa voittajaan, eli KTM:llä kilpailevaan ranskalaiseen Christophe Nambotiniin kertyi 3.12 minuuttia.

Marko Tarkkala. Kuva: Ilona Nikanto-Tarkkala


Enduro 3-luokassa ajava loppilainen oli molempina päivinä vielä avauskierroksen jälkeen mukavasti kiinni sijoissa kuusi - kahdeksan mutta viimeisten kierrosten romahdukset pudottivat hänet kauaksi kärjestä.

- Lauantaina ensimmäinen kierros sujui suhteellisen varovaisesti, keskityin vain ajamaan teknisesti oikein. Käsi tuntui hyvältä ja toiselle kierrokselle tarkoitukseni oli nostaa vauhtia. Kuntoutumassa olevasta kädestäni katosi kuitenkin totaalisesti voimat ja seurauksena oli käden jatkuva irtoaminen tangosta. Käsi kestää jo ajon ja iskut, mutta voimaa siinä ei vielä ole tarpeeksi koko päivän ajamiseen. Tämän vuoksi kolmas kierros oli todella vaivalloista ja olin enemmän kuin tyytyväinen että pääsin maaliin, Tarkkala kertaa.

Sunnuntai oli lauantain toisintoa. Alku sujui kohtalaisesti mutta loppua kohden ajaminen vaikeutui käsikivun myötä.

- Jäin toisella kierroksella endurotestin mäkeen kiinni, mutta muuten päivä sujui perusajolla ilman ongelmia. Kun kovaa ajoa ei ole alla, on parempi tehdä asiat oikein ja pitää pää vauhdin suhteen kylmänä. Yliyrittämisestä ei ole nyt hyötyä tai pian ollaan lasaretissa uudestaan. Pyörä alkaa kuitenkin nyt tulla tutuksi ja se helpottaa ajamista.

Tasainen sarja tulossa

Avausosakilpailun perusteella näyttäisi siltä, että tänä vuonna enduron MM-sarja on jokaisessa luokassa aiempaa tasaisempi. Tarkkalan mukaan se tekee lajille hyvää.

- On kaikkien etu että kilpailu kärkisijoista on kovaa ja usealla kuljettajalla on realistiset mahdollisuudet ajaa podiumille. Myös MM-sarjan kiinnostus on kasvamaan päin ja erityisesti nuoria kuljettajia on tulossa Australiaa myöten mukaan sarjaan.

Tarkkala uskoo myös omiin mahdollisuuksiinsa sarjan edetessä, vaikka harmitteleekin lyhyeksi jäävää toipumisaikaa: 

- Tämän viikonlopun perusteella ei voi lähteä kovin suurin odotuksin ensi viikonlopun kilpailuun, mutta kunhan käteni täysin kuntoutuu ja saan alle hieman enemmän ajoa, podiumpaikat ovat täysin otettavissa.   

Tarkkala on tyytyväinen uuteen työvälineeseensä, 490-kuutioiseen Hondaaan.

- Pyörä pelaa todella hyvin ja sillä on nautinto ajaa. Pyörästä ei jää mikään kiinni tänä vuonna.
Enduron maailmanmestaruussarjan toinen osakilpailuviikonloppu ajetaan ensi viikolla rajan toisella puolen Argentiinan San Juanissa, joka isännöi vastaavaa kilpailua myös viime vuonna.

E2-luokan ykköseksi kiirehti Salmisen viime kauden tiimikaveri, nykyään Hondalla kisaava italialainen Alex Salvini.
MM-pisteistä taistelleen seuraavan kerran jo tulevana viikonvaihteena Argentiinan San Juanissa.

Enduromoottoripyöräilyn MM-sarjan 2/14 osakilpailu, Talca, Chile.


Luokka E1
1) Antoine Meo Ranska, KTM 1.03.47,40, 2) Thomas Oldrati Italia, Husaberg + 6,54 sekuntia jäljessä, 3) Eero Remes Suomi, TM + 37,61, 4) Matti Seistola Suomi, Husqvarna + 39,72, 5) Juha Salminen Suomi, Husqvarna + 1.14,39, 6) Jeremy Joly Ranska, Honda + 1.35,51.

MM-pistetilanne:
1) Meo 40, 2) Seistola ja Salminen 28, 4) Oldrati ja Remes 24, 6) Joly 24.

Luokka E3
1) Christophe Nambotin, KTM 1.04.20.28, 2) Joakim Ljunggren, Husaberg +18.27,
3) Rodrig Thain, Gas-Gas +32.51 ...10. Marko Tarkkala, Honda +3.12.35

MM-pistetilanne:
1) Nambotin 37, 2) Ljunggren 37, 3) Thain 28 ... 12) Tarkkala 12


Täydelliset tulokset:

Seuraavat osakilpailut: 23.-24.3. San Juan, Argentiina.

Lisätietoja:

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti