keskiviikko 6. maaliskuuta 2013

Ruotsissa motoristit ajavat muuta liikennettä hitaammin!


Motoristit ajavat Ruotsissa keskimäärin hitaammin verrattuna muuhun liikenteeseen. Tämän osoittaa Ruotsin liikenneviraston (Trafikverket) tutkimus, joka tehtiin touko-syyskuussa 2012. Ruotsin Motoristit  (SMC) ei ole yllättynyt, vaan on hyvillään siitä että SMC:n omat tarkkailut vahvistavat nyt aivan erilaisen kuvan motoristeista kuin aiemmin on usein kuvattu.


Liikenneviraston mittaukset osoittavat että motoristeilla on alempi keskinopeus verrattuna muuhun liikenteeseen ja myöskin verrattuna henkilöautoihin ja rekkoihin.
“Tulos on erittäin positiivinen Ruotisin Motoristeille ja vahvistaa sitä kuvaa, joka meillä on motoristeista turvallisena ja valveutuneena tienkäyttäjäryhmänä. SMC työskentelee aktiivisesti tieturvallisuuden parissa ja nopeus on selvästi tärkeä tekijä onnettomuuksien synnyssä.” Sanoo SMC:n pääsihteeri, Jasper Christensen, ja lisää että “valitettavasti on myös pieni ryhmä joka pilaa äärimmäisellä käytöksellään kaikkien motoristien maineen. Usein ei ole kysymys edes oikeista motoristeista, vaan heistä joilla ei ole edes MP–ajokorttia ja jotka ajavat alkoholin tai huumeiden vaikutuksen alaisena, usein myös lainatulla tai varastetulla mp:llä.”
Kaiken liikenteen keskinopeus oli 78,2 km/h ja vastaavasti motoristien keskinopeus oli 76,7 km/h. Liikenneministeriön mittaukset osoittavat että moottoripyörät ajavat hiukan nopeammin teillä, joissa on 90kmh rajoitus, mutta hitaammin teillä joissa on 100-120km/h rajoitus. Esimerkiksi muu liikenne ajaa 88,9 km/h keskinopeudella ja motoristit ajavat keskimäärin 87,8 km/h 90 km/h teillä. Tämä tarkoittaa myös että keskinopeus on alempi kuin sallittu nopeus kaikilla ajoneuvoilla.
Muu liikenne ajaa keskimäärin 71,2 km/h teillä, joilla on 70km/h rajoitus. Motoristit ajavat keskimäärin 67,4 km/h samoilla teillä. Teillä joilla on 50km/h rajoitus, on keskinopeus liikenteelle 52,7 km/h kun taas motoristit ajavat 50,2 km/h. Mittaukset osoittavat myös että kaikentyyppiset ajoneuvot alensivat keskinopeuttaan n. 4% vuoden 2012 tutkimuksessa verrattuna tutkimukseen vuodelta 2004.
Ylinopeuden osuus,  61,3 %,  on yleisempää moottoripyöräilijöillä kuin 52,4 % autoilijoiden keskuudessa. Moottoripyöräilijöiden luvut ovat paljon paremmat verrattuna raskaaseen liikenteeseen, jossa 69,7 % ajoi yli sallitun nopeusrajoituksen. "Se, että moottoripyöräilijät ajavat  pienemmällä keskinopeudella, verrattuna  rekkoihin  on mukava yllätys", sanoo Jesper Christensen. (Ruotsalainen tutkimus.)

Näin Ruotsissa mutta entäs meillä?


Suomessa ei tiettävästi ole tehty samantapaista tutkimusta. Liikennevirasto on tehnyt tutkimuksia autojen keskinopeuksista pääteillä ja sivuteillä useampana vuotena. Viimeisin on vuodelta 2011( Autojen ajonopeudet 2011 ).
Näyttää siltä että Suomessa ja Ruotsissa ajetaan aika samoja nopeuksia. Olisi mielenkiintoista saada vertailutietoa myös moottoripyöristä. Karkea oma näppituntumani on että motoristit ajavat Suomessa muun liikenteen rytmissä. En tunnista että motoristit erottuisivat jatkuvasti ylinopeutta ajaviksi. Ehkä perussyy on se että talvella motoristit ajavat autoilla.
Tässä osa tutkimuksen tuloksista.
2011 kaikkien autojen vuosikeskinopeus oli 89,9 km/h (vuonna 2010: 89,1 km/h). Henkilö- ja pakettiautojen keskinopeus oli 90,7 km/h, kuorma-autojen 81,3 km/h ja linja-autojen 83,5 km/h. 

Kaikkien autojen keskinopeus 60 km/h -nopeusrajoitusalueella oli 62,7 km/h. Keskinopeus 70 km/h -nopeusrajoitusalueella oli 67,3 km/h, 80 km/h -nopeusrajoitusalueella 80,6 km/h ja 100 km/h-nopeusrajoitusalueella  96,0 km/h. 120 km/h -nopeusrajoitusalueella, jossa on talvella aina nopeusrajoitus 100 km/h, kaikkien autojen koko vuoden keskinopeus oli 106,9 km/h. 

50 km/h -nopeusrajoituksen teillä kaikkien keskinopeus oli 55,9 km/h. 60 km/h ja yleisrajoituksen teillä keskinopeudet olivat 60 km/h tuntumassa; 60 km/h -rajoitus: 61,1 km/h ja 80 km/h-nopeusrajoitus: 60,1 km/h. 80 km/h –tiet kuuluvat yleisrajoituksen piiriin, eikä teillä yleensä ole erikseen osoitettu voimassa olevaa nopeusrajoitusta.

Pääteiden autoista 45 % ajoi ylinopeutta joko tiellä olevan rajoitusmerkin tai ajoneuvokohtaisen nopeusrajoituksen suhteen. Huomattavaa ylinopeutta (vähintään 10 km/h yli tiekohtaisen nopeusrajoituksen) ajoi  nopeusrajoituksesta riippumatta noin 10 % kaikista autoista. Kuorma-autoista
64 % ajoi ylinopeutta.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti