tiistai 5. maaliskuuta 2013

Mp-runkoja teräslevystä

Rautalevystä vesileikatut kolme runkoprofiilia.
  
Sporsterinpuolikas rugoss kiinni. Huomaa myös hieno ensiövetokoppa sekä tankin alta pilkistävä venttiilikopan kansi.
  
Rungon kasaus menossa. Kuva (c) EMD.
  
Ranskalainen Esteves Motorcycle Design eli EMD kävi Helsingin moottoripyöränäyttelyssä helmikuussa. Toimittajan silmään tarttui esittelijöiden kauniiden partojen lisäksi uniikit HD Sportsterin ensiövedon valukappaleet ja uudenlainen runkotyyppi, jota ei Suomessa ole ennen nähty.

Perinteisesti itse rakennettu moottoripyörän runko valmistetaan teräsputkesta jigissä hitsaamalla. Ranskanpojat ovat nyt tuoneet tontille jotain oikeasti uutta.

Runko muodostuu kolmesta tietokoneella suunnitellusta ja vesileikatusta teräslevystä. Levyt on nidottu toisiinsa kiinni hitsaamalla ja pulteilla. Nämä ensisarjan rungot tehdään HD Sportsterin moottorin ja mitoille, mutta mikään ei estä tekemästä tämän kaltaista runkoa mille tahansa moottorille.

Pyörä on kuulemma hyvä ja vakaa ajaa. Yksikehtoisille putkirungoille tyypillisestä bambutuntumasta ei ole tietoakaan. Tässä toki joudumme luottamaan valmistajan sanaan, sillä keli ei sallinnut koeajoa.

Valmistustekniikan etuna on nopeus, yksinkertaisuus ja nopea muunneltavuus pyörän valmistusvaiheessa. Jos esimerkiksi haluaa muuttaa ohjausakselin kulmaa, se on rungon modulaarisuuden takia helppoa. Ja nörtit nauttivat siitä, että homma on helppo piirtää CADillä.

Ranskassa rakennettujen pyörien katsastaminen ja rungon hyväksyttäminen on kuulemma [ahem] tiukkaa. Patonkimaan viranomaisten nuivan suhtautumisen takia EMD ei usko rungolle olevan juurikaan kaupallisia markkinoita, ainakaan Ranskassa. Levyrungon idea ja toteutus on kuitenkin vasta muutamien kuukausien ikäinen. Tulevisuuden suunnitelmat mp-rakentelumarkkinoiden valtaamisesta ovat vielä melko avoimia.

Michael Brunetin haastattelu (englanniksi):http://www.youtube.com/watch?v=XcjIdcmWqZQ

Jos runko tai muut osat kiinnostavat Esteves Motorcycle Design löytyy netistä: http://www.estmd.com/en/

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti