perjantai 4. helmikuuta 2005

Enduroelämyksiä lapin luonnossa


Kuva (c) Timo Muilu 2005Moottoripyöräilyn kasvanut suosio on tuonut alalle myös uuden tyyppistä yrittämistä. Ainakin kaksi yritystä, Moto Jysky ja Snow Games tarjoavat endurosafareita lappiin.

Tapasimme messuilla Jukka Hirvosen joka luotsaa näistä toista, Snow Games Oy:tä (http://www.snowgames.fi/). Jukka on tehnyt safareita jo yli kymmenen vuotta. Homma alkoi moottorikelkkailulla ja jo muutaman vuoden ajan on tarjottu myös enduroa. Safarit maksavat noin 250,- € päivää kohden ja tuo hinta pitää sisällään paitsi kaikki varusteet ja bensat niin myös ruokailut ja majoitukset.

Yli 2000 km enskareittejä Luostolla

Snow Games tarjoaa talvella tietenkin kelkkailua. Kesällä päästään kumien päälle. Paikallisten maanomistajien ja paliskunnan kanssa on saatu sovittua laajasta maan käytöstä ja eritasoista ajoreittejä on tarjolla yli 2000 km edestä. Moottoripyöräsafarien kausi kestää kesäkuun alusta aina syyskuun 20. päivään asti.

Safarille tulijoille tarjotaan kaikki varusteet saappaista kypärään. Yrityksellä on käytössään 10 kappaletta vuosimallin 2002 Kotareita. Yhdelle safarille lähtee yleensä enintään kahdeksan asiakasta ja päivämatkat liikkuvat 150-250km välillä. Yleensä kokeneempi porukka ajaa kilometreissä vähemmän koska reitinvalinta on eri ryhmille erilainen. Ihan pystymetsästä safarille ei kannata lähteä, osallistujilta vaaditaan moottoripyörän käsittelykokemuksen perusteet. Reiteissä on vallinnanvaraa leveistä ja kovista poluista aina kurapyöräilyn ekstaattiisiin hetteikköihin.

Taru Koskinen vetää Jyskyn safareita Saariselällä

- Me annetaan ajo-opastusta tarpeen mukaan. Asiakkaita on joskus reissussa seitsemän ja oppaita kaksi, yhteensä siis kymmenen pyörää, veistelee Inarissa matinkanopena toimiva Taru.

Kuva (c) Janne Tervola 2005 BajaHill:n oma tyttö Taru Koskinen on yksi Moto Jyskyn (http://www.motojysky.fi/) endurosafarien oppaista. Safareita ajellaan vastaavalla konseptilla mutta eri maastoissa. Reissuja tehdään muutaman tunnin pyrähdyksistä aina useiden päivien keikkoihin. Maastona toimii pääasiassa Saariselän upeat jokilaaksot, pääosa maastoreiteistä kulkee pitkin kelkkareittien pohjia.

Koska pääosa ajamisesta tapahtuu luonnossa on tärkeää, että pelisäännöistä ja reiteistä on sovittu paliskuntien ja maanomistajien kesken. Eksotiikkaa on tarjolla monessa eri muodossa ja vierailuja tehdään vaikka porokyliin ja vanhoille kullankaivuupaikoille. Taru lohduttaa, että mutaan suuntautuneet voivat näissäkin maisemissa aivan hyvin kaivaa moponsa suohon.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti