tiistai 12. huhtikuuta 2005

Kevään tehoratsiassa tavattiin 70 ilman kypärää

Helsingin Sanomat uutisoi taannoin (Poliisin tehoisku, [julk. 11.4.2005]) poliisin kolmen päivän mittaista ja tehostettua kevätvalvontaa. Motoristien silmään osui uutisessa mainittu tilasto, jonka mukaan "Ilman suojakypärää liikennöi 17 motoristia".

Kevätkylmillä ilman kypärää ajaminen on coolia hommaa, joka ei sovellu kuin erityisen kuumapäille. Tilastotieto vajaasta kahdestakymmenestä kypärättömästä aiheuttikin paljon keskustelua motoristien palstoilla. Päätimme tutkia tilaston taustoja sillä mielellä, että mitä kaikkea tilastoidaan kypärättä ajamiseksi.

Sisäministeriön poliisitiedotuksen osastolta löytyi tilastoja tunteva Timo Alaste. Hän kertoi heti aluksi, että tuo 17 on vain Etelä-Suomen tilasto. Samalla putosi tilastopommi. Koko valtakunnassa on tämän 7-9..4 suoritetun tehovalvonnan aikana tavattu peräti 70 (seitsemänkymmentä) motoristia tai mopoilijaa ilman asianmukaista suojakypärää. Näistä Etelä-Suomessa tuo 17 ja Länsi-Suomessa 27 tapausta. Helsingissä ei tämän valvonnan aikana ole tavattu yhtään motoristia ilman kypärää.

- Oma oletukseni on se, että nämä ovat selviä tapauksia niin, että tässä on todella ajettu ilman kypärää, spekuloi Timo. On huomattava, että tilastossa on sekä moottoripyörät että mopot eli kaikki kaksipyöräiset. Merkintä tulee tapauksista joista on annettu sakko, rikesakko tai kirjallinen huomautus. Suullista huomautusta ei ole kirjattu.

Alle 15-vuotiaan kyyditettävän kohdalla sakko tai huomautus annetaan kuljettajalle, muuten merkintä kirjataan matkustajalle. Kuljetettavan ikä ei vaikuta tilastomerkintöjen lukumäärään mutta tilastoissa on siis mukana sekä kuskit että kuljetettavat. Kypärän kiinnitysremmi auki ajamisesta annetaan tyypillisesti kirjallinen huomautus, hyväksymättömän kypärän käytöstä saattaa tulla jo kovempi merkintä.

- Seuraavaan tilastoon pyrimme samaan merkinnät erikseen sekä mopoille että moottoripyörille, kertoo Timo vielä lopuksi.

Moottoripyörän onnettomuuksien riskitekijöihin viitataan yleensä "K-suoralla". Tämä tulee sanoista kovaa, kokematon, kännissä, kypärättä ja kaverin pyörällä. Valitettavasti k-suoran parametrit tuppaavat kasaantumaan, lähes kaikissa mp-onnettomuuksissa on ainakin yksi näistä k-suoran parametreista mukana.

Jos leukahihna on auki, löysällä tai muuten kiinnitetty väärin niin kypärästä ei ole paljon apua vaikka se ennen tilanteen syntyä olisi ollut päässä. Kun motoristi suorittaa vastentahtoisia aerobicliikkeitä pitkin piennarta, niin väärin kiinnitetty kypärä irtoaa tangentin suuntaan vilauksessa.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti