perjantai 1. huhtikuuta 2005

Tehokkaille moottoripyörille rangaistusmaksu

1.4.2005, päivitetty 2.4.2005 (Aprillijuttu)

Sosiaali- ja terveysministeriö (STM) on kaikessa hiljaisuudessa valmistellut Liikenneturvan, Ajoneuvohallintokeskuksen (AKE) sekä vakuutusyhtiöiden kanssa liikenneterveysmaksun parissa. Maksu iskee myös moottoripyöriin.

Tehokkaille, yli 85 hv sekä tehopainosuhteeltaan yli 1hv / 3 kg pyörille astuu kesäkuun alussa voimaan uusi liikenneterveysmaksu. Kaavailuiden mukaan vuosittainen maksu on vähintään 2 % mutta enintään 5% verotusarvosta eli virallisesta markkinahinnasta. Tarkka prosenttiarvo riippuu tehosta tai tehopainosuhteesta.

BajaHill tutki vuosittaisen veron arvoa tullin arvonmääritystaulukoiden avulla. Esimerkiksi tehokas ja siten kovimpaan maksuluokkaan kuuluva Yamaha XJ 900 vuosimallia 1994 arvostetaan markkina-arvoltaan 9400 euron arvoiseksi. Vuosittainen liikenneterveysmaksu tälle pyörälle olisi siis 490 euroa.

Maksun idea perustuu vahinkotilastoihin

Vahinkotilastot kaudelta 2004 ovat karua luettavaa. Ministeriö on kiinnittänyt huomiotaan siihen, että tehokkailla pyörillä ajetaan pääsääntöisesti vahinkoja, joissa tulee sairaalakäyntejä vaativia hoitoja.

Varsinkin 600-kuutioiset moottoripyörät ovat listan kärjessä, kertoo nimettömänä pysytellyt virkamies. Asian arkaluonteisuuden takia yksikään virkamies ei suostunut kommentoimaan asiaa omalla nimellään.

Kanta-Häme vahinkojen ykkönen

Ministeriö on kiinnittänyt huomiotaan myös siihen tilastolliseen tosiseikkaan, että jostain syystä Hämeenlinnassa ajetaan hyvin usein niin kovaa, että menetetään moottoripyörän hallinta. Löysimme Pasilan poliisitalon pihalta MP-poliisin, joka suostui kommentoimaa asiaa.

- Olemme tutkineet vahinkoilmoituksia ja hämmästelleet tuota onnettomuuksien määrää, siis Hämeenlinnassa, kertoo vanhempi Konstaapeli Kjel Gee Salo-Tolppa.
- Emme myös ole voineet jättää huomioimatta vahinkoilmoituksien ristiriitaisuuksia, koskien osoitteita joissa vahingot on sattuneet. Omituisinta tässä on se, että emme ole onnistuneet löytämään Hämeenlinnasta esimerkiksi osoitetta "Tarunmutka 1". Tämä ihmetyttää meitä suuresti koska tuossa osoitteessa sattui viime kesänä useita ulosajoja.

BajaHillin mielestä tällainen maksu on järjetön ja perusteeton sillä se ajaa ihmisiä hankkimaan halvempia ja vanhempia eli siten turvattomampia moottoripyöriä. Maksun perusteluissa esitetty liikenneturvallisuusnäkökohta ei siten voi olla voimassa. Yritimme etsiä asian taustoja, mutta saimme vastaukseksi lähinnä muminaa.

- Teiltä pitkätukkasmotolaisia juoksee täällä yhtenään selittämässä, tilitti eräskin turhautunut virkamies.

Tämä artikkeli on aprillia!

Tämä artikkeli, kuten myös artikkeli jonka mukaan erityisesti miespuoliset opiskelijamotoristit ovat seksuaalisesti aktiivisempia kuin muut opiskelijat, on täyttä puppua. Mukavankuuloisten ja itsetuntoa hivelevien uutisten lukemisessa on luonnollisestikin omat riskinsä..
BajaHill:n aprillijuttu tarjoili tänä vuonna yli 4000 lukijalle silliä ja kuravettä. Kiitämme osallistumisesta!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti