torstai 27. huhtikuuta 2006

Keväällä tiet taas liukkaina

(c) StuKevät tuo tullessaan samat ongelmat joka vuosi. Autoilijat eivät ole tottuneet liikenteen seassa pyöriviin kaksipyöräisiin, teillä on hiekkaa, pölyä, uusia routavaurioita ja muita talven yllätyksiä. Samalla motoristit ovat itse kuin laitumelle päässeitä varsoja.

Tähän yhtälöön kun lisätään tienpidon tapa sitoa tiepölyä suolaliuoksella, niin paketti on valmis. Liuoksen levittäminen on halvempaa kuin hidas pesu ja harjaus. Sopivan paksulla liuoksella ja asfalttilaadulla jo jalankulkijoilla on vaikeuksia pysyä pystyssä. Tällainen jäänliukas pinta yllättävästi poikkikadulla on ansa, joka odottaa onnetonta motoristia.

Motoristeja menee nurin joka kevät myös tällaisen yllättävän liukkauden takia. Katteita murtuu sekä kromia naarmuuntuu. Palkkiona on inhimillistä kärsimystä tai pahimmassa tapauksessa saadaan lisää vakavia tilastomerkintöjä. Vakuutusmaksuissa on taas "korotuspaineita". Ongelma on kuitenkin tienpidossa ja sen asenteissa, ei moottoripyöräilyssä.

Stadissa useita pyöriä nurin

Helsingissä suolaliuosta levitettiin keskustan teille alkuviikosta. Tämä johti useisiin motoristien kaatumisiin. Myös virkavalta sai maistaa samaa lääkettä, ainakin yksi poliisimoottoripyörä meni nurin. Taidon puutteesta tai osaamattomuudesta ei siis voi olla kyse. Tietojemme mukaan vakavilta motoristien loukkaantumisilta on toistaiseksi vältytty.

Helsingin Sanomista saimme lukea, että kaupungin katuosaston vastaavan Seppo Iivosen mukaan liuoksen käyttö ei aiheuta vaaratilanteita. Motoristien kannattaakin valistaa katuosaston vastaavia, kyseessähän on ilmiselvä tiedon puute joka voidaan helposti korjata asiallisen palautteen avulla (seppo.iivonen (at) hel.fi).

Palautetta kannattaa antaa myös suoraan tiehallinnon ylläpitämälle Tienkäyttäjän Linjalle:

Tienkäyttäjän Linja
Puhelin: 0200 2100 (paikallispuhelun hinnalla, talleta numero kännykään)
Web: http://www.tiehallinto.fi

Tienpidon vastuu ja korvaukset?

Tienpidon vastuisiin kuuluu (laki tiehallinnosta 16.6.2000/568, 2 § sekä valtioneuvoston asetus tiehallinnosta 29.6.2000/659, 4 §), että teiden on oltava turvallisia niiden käyttäjille. Esimerkiksi liukkaudesta on ilmoitettava liikennemerkillä ja aina sekään ei riitä.

On absurdia, että samaan aikaan, kun teille joka kevät levitellään liukasteita, liikenneturvallisuussuunnitelmassa etsitään mitä kummallisimpia keinoja myös motoristien turvallisuuden parantamiseksi. Kuinka monen pitää luovuttaa EMPY:n jäsenkortti ennen kuin tähän käytäntöön saadaan parannus?

Jos tienpidon puutteiden tai muun toiminnan takia sattuu onnettomuuksia, on tienpitäjä vastuussa kustannuksista ja korvauksista. Edes se, että tienpitäjä ei ole tietoinen ongelmasta (esimerkiksi öljystä) ei täysin vapauta tienpitäjää vastuusta. Tästä on myös useita ennakkotapauksia.

BajaHill:n wanha ja pidempi juttu samasta aiheesta Motoristin ulkonaliikkumiskielto (6.5.2003).

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti