perjantai 21. helmikuuta 2003

2-Rad Messe, Moottoripyörämessut Sveitsiläisittäin


(Teksti ja kuvat: K. Oila)

Toimittajamme maailmalla kävi tutustumassa jokavuotiseen kaksipyöräisiä kulkuneuvoja esittelevään tapahtumaan Zurichissä. Helmikuun puoliväliin ajoittuva näyttely levittäytyy 14000 neliömetrin alalle ja kerää vuosittain noin 90000 kävijää. Noin kaksi kolmasosaa näyttelystä pitää sisällään moottoripyöriä ja moottoripyörävarusteita, loppu tila kuuluu polkupyörille.

Tämän vuoden pääpuheenaiheesta ei ollut epäilystä. "Vision Zero" -lakiesitys kirvoitti kielteisiä mielipiteitä varauksetta kaikilta haastatelluilta, mukaanlukien paikallinen moottoripyöräpoliisikaksikko.
Liikennekuolemien poistamiseen tähtäävä esitys sisältää kyseenalaisia keinoja, joista eniten närää herätti ajatus moottoripyöriin asennettavasta elektronisesta nopeusrajoittimesta joka rajoittaisi pyörän huippunopeuden 80 km/h:ssa. Vaikka kukaan ei pidäkään nopeuden rajoitusta järkevänä, ongelma piilee siinä, että tämä on vain pieni osa esitystä, joka tullaan asettamaan kansanäänestykseen joskus tulevaisuudessa. Jos pykälä jää lopulliseen esitykseen, on suuri vaara, että suuri yleisö ei äänestä esitystä kumoon vain muutaman moottoripyöriin kohdistuvan pikkuseikan vuoksi. Tämän vuoksi paikallisessa moottoripyöräyhteisössä on meneillään kiihkeä nimienkeruu- ja lobbauskampanja, jotta tämä järjetön ajatus saataisiin mahdollisimman nopeasti pois esityksestä.
Sinällään mitään suurempaa syytä erityisesti moottoripyöriin kohdistuviin äärimmäisiin rajoituksiin ei ole, Bomber -kulttuuri tuntuu olevan täysin tuntematon asia paikallispoliiseille, eikä onnettomuustilastoissakaan ole havaittavissa minkäänlaisia liikennekäyttäytymisen huonontumisesta johtuvia piikkejä.

2-Rad Messe, Moottoripyörämessut Sveitsiläisittäin. Kuva (c) 2003 Kari Oila 2-Rad Messe, Moottoripyörämessut Sveitsiläisittäin. Kuva (c) 2003 Kari Oila
2-Rad Messe, Moottoripyörämessut Sveitsiläisittäin. Kuva (c) 2003 Kari OilaItse moottoripyöräosastolla ei ollut juurikaan uutta tarjottavaa, Ducatin 999R, Aprilian Tuono ja tietysti MV Agusta Brutale jäivät päällimmäiseksi mieleen. Japanilaispyöristä Ainoastaan Kawasaki Z1000 maukkaine pakoputkistoineen keräsi yleisöä. Kohtuullisen järkevästä lainsäädännöstä johtuen omarakenteiset ja rakennellut pyörät olivat hyvin esillä.

Vaikuttavin tällä osastolla oli 2,5 litraisella kolmisylinterisellä W3 -moottorilla varustettu aihio. Messuemännistä toimittaja onnistui houkuttelemaan kuvaussessiohin puolet, eli yhden. Paikalliseen kulttuuriin ei kuulu vähäpukeisten naisten liittäminen moottoripyöriin.

Supermotosta on selvästi noussut yleisöön uppoava laji ja paikallisessa mestaruusluokassa KTM:lla ajava Roy Saxer esittelikin innokkaasti katukäyttöön tarkoitetun LC4 Supermoto -mallin uudistuksia kaikille kiinnostuneille. Valmiita Supermoto -muunnettuja pyöriä oli tarjolla useilta eri yrityksiltä ja alaan liittyvä tarvikekauppa on vilkasta. Muuten kalliin maan hinnat pysyvät hyvin kurissa Saksan läheisyyden ja toimivan postimyynnin johdosta.

Myös katumoottoripyöräily on nousussa, tänä vuonna RR:n Sveitsin mestaruussarjan osakilpailuista on saatu yksi Sveitsin puolelle. Vuosikausia sarja on ajettu kokonaisuudessaan Ranskan, Italian ja Saksan moottoriradoilla paikallisen radan puutteen ja poliittisen vastustuksen vuoksi.

2-Rad Messe, Moottoripyörämessut Sveitsiläisittäin. Kuva (c) 2003 Kari Oila 2-Rad Messe, Moottoripyörämessut Sveitsiläisittäin. Kuva (c) 2003 Kari Oila
Verrattuna Geneven autonäyttelyn nauttimaan arvostukseen tämä näyttely on hyvinkin kotikutoinen, eikä perinteisesti ole koskaan keskittynyt uusien mallien esilletuontiin, vaan paremminkin suureen yleisöön kohdistuvaan markkinointiin. Tämä näkyykin hyvin siinä, että lähes kaikki myyntimallit ovat esillä ja joitain harvoja poikkeuksia lukuunottamatta kaikki pyörät ovat myös koeistuttavissa.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti