maanantai 24. helmikuuta 2003

Jorma Vasama - Moottoripyöriä pitkän kaavan mukaan  Helsingin moottoripyörämessut 31.1-2.2.2003. Kuva (c) 2003 Santtu Ahonen
Jorma Vasama on urallansa ehtinyt moneen. Jos lähdet juttusille niin varaa aikaa reilusti, Jormalta ei tarina lopu ihan heti.
Kaikki tuntevat Jorma Vasaman ja Jorma tuntee kaikki. Ainakin melkein. Jorma on harrastanut moottoripyöriä, ajanut kilpaa ja työskennellyt moottoripyöräalalla erilaisissa hommissa jo pitkälti yli 30 vuotta. Vuosikymmenten aikana ovat moottoripyöräalan ja -harrastajien, lehdistön sekä viranomaisten naamat ja nimet tulleet tutuiksi. Viimevuodet Jorma on työskennellyt Mp-Kauppiaat r.y:n toiminnanjohtajana ajaen moottoripyöräkauppiaiden asioita ja etuja.

Suomen Mestari ja kouluttaja

Jorma ajoi aktiivisesti kilpaa 1958-1973 ja noilta vuosilta on muistoina kaksi maa- ja jääratojen Suomen Mestaruutta, kolme hopeaa ja yksi pronssi. Jorma on ehtinyt kiertää myös Päitsin kolmesti 60-luvun alussa, aikana jolloin kalusto ei ollut ihan nykyistä tasoa mutta vauhtia riitti silti.

Jorma on maamme ensimmäisiä Ennakoivan Ajon Koulutuksen (EAK) opettajia ja koko motoristien vapaaehtoisen koulutusjärjestelmän pioneerejä. Kaiken tämän moottoripyöräilyn välissä Jorma on ehtinyt kotiinkin käymään, siitä on todisteena neljä jo aikuista lasta.

- Yhtään luuta ja murtumaa ei ole tullut minulle eikä pojilleni, kun on opeltu kaatumaan oikein moottoripyörällä ja hyvissä varusteissa, vaikka kaatumisia on meillä yhteensä tuhansia. Sanontani on mennyt perille: "Niin kovaa saat ajaa moottoripyörällä, kun uskallat kaataa sen hallitusti takajarrulla".

SMOTO palkitsi kultaisella ansiomerkillä

Suomen Motoristit r.y. (SMOTO) luovutti Jormalle MP-näyttelyn avajaistilaisuudessa SMOTOn Kultaisen Ansiomerkin. Tunnustus on merkittävä sillä tätä merkkiä ei ole koskaan aikaisemmin luovutettu järjestön ulkopuoliselle henkilölle. Merkki myönnettiin tunnustuksena erittäin ansioituneesta toiminnasta moottoripyöräilyn ja sen edunvalvonnan piirissä.

Myös Jorman tavoitteena on prätkien 0% verotus

- Kun jään vanhuuseläkkeelle 2006, toivon, että siihen mennessä mp-verotus olisi historiaa. Jorma näkee moottoripyörien korkean erillisveron alan hidasteena ja on yli kolmenkymmen vuoden ajan työskennellyt korkeaa erillisverotusta vastaan. Jorman oli aktiivisesti mukana lobbaamassa 1973-76 kun vero saatiin taisteltua alunperin ehdotetusta 120 prosentista 70 prosenttiin.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti