torstai 25. lokakuuta 2007

Polvileikkaus pitää Aron pitkään poissa pyörän päältä

Enduromoottoripyöräilyn nelinkertaisen maailmanmestarin Samuli Aron, 32, oikean jalan polvi operoidaan Helsingissä samoihin aikoihin, kun Suomi käynnistää taistelun MM-joukkuekilpailun kirkkaimman mitalin uusimisesta Chilen La Serenassa 12.-17. marraskuuta. 
- Leikkauspäivä on näillä näkymin 13. marraskuuta ja jos suinkin mahdollista, jo aiemminkin, kertoo Aro. 
Aro olisi ollut valmis leikkaukseen hänen osaltaan henkilökohtaiseen MM-hopeaan päättyneen  kauden jälkeen jo viikkoja aikaisemmin, mutta paperisota vakuutusyhtiön kanssa toi matkaan yllättäviä mutkia. 
- Kun asiat saatiin lopulta kuntoon, minulle ilmoitettiin, että leikkaus on 20. marraskuuta. Sain onneksi aikaistettua operaatiota. Jos leikkaus olisi ollut 20. päivä, niin silloinhan olisin ehtinyt vielä Chilen Sixillekin, hymähtää Aro. 
Aro tietää tarkalleen, että hänellä ei olisi ollut mitään asiaa Sixille kipeän polvensa kanssa, jonka hän kolhi kohtalokkaasti kauden toiseksi viimeisessä MM-osakilpailussa Slovakian Krompachyssa syyskuun alussa. 
- Näin jälkeenpäin kun asiaa ajattelee, niin loppukausi oli minulle täyttä tuskaa. Esimerkiksi Saksan kahden tunnin kisassa se ensimmäinen puolisko meni vielä hyvin, mutta toisella tunnilla jalan päälle ei voinut laittaa enää lainkaan painoa. Oli se niin kipeä. 
Ei ihmekään, sillä magneettikuvat kertoivat karua kieltä. Aron polvesta on revennyt eturistiside ja kierukka on lohjennut. 

Toipumisaika yhdestä kolmeen kuukautta 
Urheiluvammoihin erikoistunut lääketieteen tohtori ja ortopedi Ilkka Tulikoura on kertonut Arolle toipumisajan kestävän kolmisen kuukautta. 
- Tulikouran mukaan pääsen kävelemään kuukauden kuluttua leikkauksesta, mutta sitä on vielä vaikea arvioida, milloin pääsen jälleen ajamaan. Riskejä ei ole syytä ottaa. Joka tapauksessa tuo kolme kuukautta on kuitenkin ehdoton maksimi, Aro kertoo. 
MM-kausi käynnistyy Ruotsin Östersundissa 15.-16. maaliskuuta. 
- Olen päässyt treenaamaan Suomen lumilla hyvin kaksi viimeistä talvea Östersundia silmälläpitäen. Toivotaan, että sama onnistuu tälläkin kertaa tästä leikkauksesta huolimatta. 

MM-kalenteri ei ole Aron mieleen 
Kansainvälisen moottoriliiton FIM:n viime viikonvaihteessa vahvistama ensi kauden uudistunut MM-kalenteri ei ole tässä tilanteessa Aron mieleen. 
Portugalin osakilpailu Vale de Cambrassa kaasutellaan jo maaliskuun lopussa ja Espanjan kisa Sitgesissä siitä heti viikon kuluttua. Aiemmin talvi- ja kesäkisojen väliin on jäänyt kuukauden verran enemmän aikaa. 
- Saa nyt nähdä, miten pystyn ja ehdin treenata kesäkelillä ennen Portugalin ja Espanjan osakilpailuja. En tiedä, mistä tämä kalenterin aikaistaminen johtuu. Olisikohan eteläeurooppalaisilla kuljettajilla jotain tekemistä asian kanssa. 
Aron sopimus KTM:n kanssa umpeutui tähän kauteen. Itävaltalaistalli ei ole vielä virallistanut ensi kauden suunnitelmiaan, mutta Aron ei tarvitse olla huolissaan. Juha Salminen ja Marko Tarkkala saavat oranssiväreissä rinnalleen tutun tallikaverin. 
- Edetään asioissa oikeassa järjestyksessä ja odotetaan, että KTM kertoo virallisesti ensi kauden kuljettajistaan ja siitä, missä luokissa he kilpailevat, sanoo Aro, joka ajoi päättyneellä kaudella 2-luokassa MM-hopeaa Mika Aholan takana. 
Hondan kanssa odotetun jatkosopimuksen solminut Ahola on suunnannut ensi kauden osalta mielenkiintonsa 1-luokkaan, jossa puolestaan Salminen juhli viimeksi jo uransa seitsemättä henkilökohtaista maailmanmestaruutta. 
Tarkkala jatkaa 3-luokassa MM-hopean kirkastaminen tavoitteenaan. 

Enduron MM-sarja kaudella 2008: 
15.-16.03. Östersund, Ruotsi 
29.-30.03. Vale de Cambra, Portugali 
05.-06.04. Sitges, Espanja 
14.-15.06. Kwidzyn, Puola 
19.-20.07. Llanidloes, Iso-Britannia 
26.-27.07. Uzerche, Ranska 
27.-28.09. Piediluco, Italia 
11.-12.10. Alès, Ranska

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti