keskiviikko 31. lokakuuta 2007

Uutta Päijänteen Ympäriajossa 28.–30.3.08

(Kikka)


Jo 73. kerran ajettava Päijänteen Ympäriajo on ottamassa isoa askelta vuoden 2008 kisaansa suunnitellessaan. 80-vuotisen historian aikana vain sota on estänyt kilpailun järjestämisen ja samassa hengessä Mäntsälässä ajetun, viimeisen SM-kisan yhteydessä pidetyssä suunnittelupalaverissa sovittiin tartuttavan nytkin asioihin – vain sota voisi nytkin estää mahtavan, uudistuvan tapahtuman järjestämisen.
Kaiken muun ohella nyt markkinointiin tosissaan keskittyvä järjestelytoimikunta sai kärkikuljettajilta paljon ehdotuksia ja ajatuksia kisan läpiviemiseksi, ja niitä on lähdetty kolme vuoden projektina toteuttamaan mahdollisuuksien mukaan.
Päijänteen Ympäriajo on endurokilpailu, jossa Päijänteen järvi kierretään joko länsi- tai itäpuolta ylös pohjoista kohti ajaen. Noin tuhannen kilometrin kilpailu alkaa perjantaina 28.3. iltapäivällä ja päättyy sunnuntaina 30.3. myös iltapäivällä. Lajisääntöjen mukaisesti kilpailijoiden on myös huollettava pyöränsä. Ei siis riitä, että kilpailija taistelee sekä kelloa että välillä tuulta, sadetta ja pakkasta vastaan, samalla on suoriuduttava myös huoltotoimenpiteistä; renkaiden vaihdosta yms.

Pärinää ja rock’n rollia
Helsingin kaupunki suhtautuu erittäin myötämielisesti suunnitelmiin. Lopulliset luvat ovat lausuntokierroksella, joten vielä ei tarkempia koordinaatteja voi julkaista.
Lähtö ja maali on palautettu Vantaalta Helsinkiin ja niin keskeiselle paikalle, että katsojat pääsevät paikalle yleisillä kulkuvälineillä. Yleisöllä on mahdollisuus tulla seuraamaan vaikkapa pyörien katsastustoimintaa. Katsojat voivat jututtaa kilpailijoita, tutustua tarkemmin heidän kilpakalustoonsa, saada nimikirjoituksia yms. Myös kilpailun ensimmäinen ja viimeinen maastokoe ovat katsojille ”kävelymatkan” päässä. Maustetta lisätään sillä, että täällä nopeimmalle kuljettajalle on tiedossa erikoispalkinto. Yleisöä viihdytetään siis totisella vauhdilla, eikä ”kruisailulla”.
– Suunnitelmissa on rakentaa keinotekoisia hyppyreitä yms. näyttävää, jotta yleisö viihtyy, kertoo järjestelytoimikunnan puheenjohtaja Kenneth Laaksonen.
Päijänneajon lähtö- ja maalialueesta on valmistumassa ”suuri markkinatori”. Alueelle pystytetään myyntitelttoja yms. alaan liittyvää, katsojat voivat keksiä mielenkiintoista tekemistä moneksi tunniksi kumpanakin päivänä. Markkinahumua riittää!
Kuuluttaja huolehtii tiedonvälityksestä noin 180 kilpailijan startatessa reitille ja ottaa luonnollisesti kaikki maaliin asti jaksaneet myös vastaan maalilavalle.
Suunnitelmissa on kansainväliseen tyyliin merkitä kunnolla, esimerkiksi ”keltaisella liivillä” edellisen vuoden menestyjät. Jos kaikki menee kuten on suunniteltu, viime vuoden voittaja Heikki Timonen starttaa numerolla 1. Muut kympin sakkiin sijoittuneet sitten numeroin 2-10, mikäli ovat kevään 2008 kisassa mukana.
– Lähtöjärjestys on sitten vielä eri juttu, mutta numerointi olisi tämä. Näin pyritään palvelemaan yleisöä kilpailijoiden tunnistamisessa, tiivistää Laaksonen.
Puskista pyritään pois
Yleisöä on ajateltu myös reitin suunnittelussa. Pertti ”Konsta” Kärhä on jälleen saanut aikaan mielenkiintoisen noin tuhannen kilometrin mittaisen reitin, jossa maastokokeita riittää tasaisesti. Aikaisempina vuosina matkan varrelle on osunut melko paljon pimeässäkin ajamista. Nyt Mäntsälän kokouksen perusteella tästä pyritään pois. Kilpailijat olivat yhtä mieltä siitä, että sen lisäksi, että pilkkopimeässä ajaminen on vaarallista, se ei tarjoa yleisöllekään mitään, valokuvaajista puhumattakaan.
– Aikataulu pyritään rakentamaan siten, että kärkikuljettajat saapuvat yötauoille Lahteen juuri pimentyvässä illassa. Katsojille tarjotaan täälläkin samanlaiset mahdollisuudet ”kontaktiin” kilpailijoiden kanssa kuin Helsingissä, paljastaa Laaksonen.
Tosiasia on kuitenkin se, että maaliskuun lopussa pimeys laskeutuu tiettyyn aikaan. ”Pääluokkien” perässä ajavat kunto- ja veteraaniluokkalaiset joutuvat edelleenkin taivaltamaan pimeässä päivien viimeisiä maastokokeita.
– Sehän tiedetään, että monelle ns. kärjen takana ajavalle Päijänteen Ympäriajo on eräänlainen extreme-kilpailu, selviytymisseikkailu, jossa mitataan kunkin kyky päästä maaliin. Ja tähän seikkailuun kuuluu oleellisesti myös pimeässä tai muissa vaikeissa olosuhteissa ajettuja maastokokeita.
    • Pitkälti kilpailijoiden ehdoilla tätä teemme, mutta tärkeänä tavoitteena on saada tästä eteenpäin myös yleisö nauttimaan todella hienosta lajista ja tapahtumasta, tiivistää Laaksonen.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti