perjantai 9. marraskuuta 2007

Sixi alkaa maanantaina

Enduromoottoripyöräilyn kuuden päivän mittainen MM-joukkuekilpailu Sixi ajetaan 12.-17. marraskuuta Chilen La Serenassa, jossa Suomi puolustaa mestaruutta. 
Juha Salmiselle tarjoutuu tällä kaudella tilaisuus juhlia kahta enduromoottoripyöräilyn maailmanmestaruutta. 
Henkilökohtaisen MM-kullan enduro 1-luokassa ajanut Salminen, 31, aikoo täydentää tuplan ensi maanantaina Chilen La Serenassa käynnistyvässä kuuden päivän mittaisessa joukkuekisassa. 
Chile tunnetaan runsaista hopeavarannoistaan, mutta lajinsa legendalle kelpaa kotiintuomisina Etelä-Amerikasta vain kirkkain arvometalli. 
- Meillä ei voi olla muuta tavoitetta kuin uusia viime vuonna Uudessa-Seelannissa voittamamme Sixin mestaruus ja osoittaa, että Suomi on endurossa paras maa maailmassa, suunnittelee Salminen. 
Suomi voitti historiansa seitsemännen MM-joukkuekullan vuosi sitten Uuden-Seelannin Lake Taupossa täysin ylivoimaiseen tyyliin yli 15 minuutin erolla Ranskaan. 
Yhdysvaltain GNCC-sarjasta tyylilleen uskollisesti mestarina paluun MM-tasolle tehnyt Salminen sinetöi täysosumansa ajamalla omien sanojensa mukaan sivutuotteena vielä yleiskilpailun ykköseksi pienimmän luokan pyörällä. 
Kuljettajaa ja kalustoa kovalla kädellä koetteleva Sixi ei ole silti suinkaan mikään yhden miehen show. 
- Tämä on nimenomaan joukkuekisa, jonka luonnetta ei saa missään vaiheessa unohtaa. Tasainen suoritus päivästä toiseen on tärkeintä. Menestys syntyy sen kautta. 

Aholan ja Aron puuttuvat 

Mestaruutta puolustavasta joukkueesta puuttuu kaksi kokenutta ja kovaa tekijämiestä, 2-luokan henkilökohtaisen MM-sarjan kärkipaikat miehittäneet Mika Ahola ja Samuli Aro. 
Suomen tähän mennessä jokaista joukkuekultaa voittamassa ollut Ahola ajaa Chilen Sixin aikoihin hallienduroa Las Vegasissa ja Aro on sivussa sinivalkoisesta kuusikosta polvileikkauksen takia. 
- Minä en ainakaan jaksaa ottaa stressiä poisjäänneistä. Näitä vain sattuu. Nyt ajetaan tällä ryhmällä ja se siitä. Meillä on edelleen koossa varsin hyvä joukkue, Salminen kertoo. 
Salminen saa tunnetusti kovatasoiseen kakkosluokkaan rinnalleen Petri Pohjamon. Ykkösluokassa kaasukahvaa kääntävät reitille ensimmäisenä starttaava Jari Mattila ja Eero Remes, sekä kolmosluokassa Valtteri Salonen ja henkilökohtaisen MM-hopean tällä kaudella tililleen kuitannut Marko Tarkkala. 
Motocrossin puolelta enduroon suuntautuva Remes ja Salonen ovat joukkueen uusia kasvoja viime vuoteen verrattuna. 

Olemme itse pahimpia vastustajiamme 
Salminen ei uhraa ajatuksiaan, eikä silmäile ainakaan ennen maanantaita sen suuremmin vastustajien suuntaan. Tärkeintä on keskittyä omaan tekemiseen ja sitä kautta tasaisen ehjään suoritukseen vaativassa kisassa. 
Turhankin tuoreessa muistissa on notkahduksia nimekkäimmilläkin joukkueilla, kun päiväkohtaiseen tulokseen lasketaan kuudesta kuljettajasta viiden parhaan luokkakohtainen suoritus. 
Kuudetta joukkuekultaansa janoava Salminen kääntääkin puheet pahimmista haastajista päälaelleen. 
- Pahin vastustaja olemme me itse, sillä hyvä tulos tulee nimenomaan joukkueen kokonaisuuden kautta. 
Moottoripyöräilyn olympialaisiksi kutsuttua Sixiä värittää aina myös tietty yllätyksellisyys. 
- Oikeastaan kaikki vastustajat ovat tässä mielessä pahoja. On erittäin tärkeää saada hyvä alku kuudelle kisapäivälle. 
Toisaalta jos Chilen kisa noudattaa alkuperäistä käsikirjoitusta, niin Salmisella on helppo työ poimia miesten yhteensä 20 joukkueen nipusta ne neljä kovinta kultakandidaattia. 
- Italia, Ranska ja Ruotsi. Eiköhän siinä ole ne kolme joukkuetta, joita vastaan Suomi ajaa mestaruudesta. Muiltakin joukkueilta puuttuu muutamia nimimiehiä, kuten esimerkiksi Italialta Simone Albergoni. 

Pehmeä hiekkapinta sopii suomalaisille 
Median keskipisteenä Chilessäkin ollut Salminen ja joukkueen muut kuljettajat ehtivät valmistautua merituulen tuivertaman, pääkaupunki Santiagosta 475 kilometriä pohjoiseen sijaitsevan La Serenan olosuhteisiin viikon verran ennen maanantain h-hetkeä. 
- Mikäs täällä on ollessa maailman laidalla. Chilessä eletään kevättä ja vaikka lämpötila on ollut vasta jossain 20 asteen pinnassa, niin aurinko paistaa pistävästi. Jokaisen kaverin kaalit helottivat punaisina vielä alkuviikosta, veistelee vantaalainen tutun rentoon tyyliinsä. 
Chilen Sixin reitin pinta on pääosin hienorakeista hiekkaa. 
- Minulle tulee mieleen lähinnä Brasilian biitsihiekka. Alusta on pehmeä, mutta sehän sopii meille suomalaisille, vinkkaa Salminen luottavaisena. 
Sixin reitti ei ole välttämättä yhtä vaativa kuin henkilökohtaisessa MM-sarjassa, mutta helppoa urakkaa ei ole suinkaan luvassa Chilessäkään, päinvastoin. Andien ja Tyynen valtameren väliin sijoittuvan pitkän, sekä kapean eteläamerikkalaisen tasavallan maaperälle valutetaan hikipisara jo toinenkin. 
-  Pehmeä reitti menee varmasti patille, mikä kyllä puuduttaa miehen kuin miehen, sanoo menestyksekkäällä urallaan seitsemän henkilökohtaista maailmanmestaruutta ajanut Salminen. 
Järjestyksessään jo 82. Sixillä on mukana yhteensä 521 kilpailijaa 30 eri maasta. 
Nuorten, eli 23-vuotiaiden sarjassa mitalien kohtalo ratkaistaan 15 joukkueen voimin. Suomi lähtee kisaan kvartetilla Olli Turma, Roni Nikander, Antti Hellsten ja Patrick Wikman. 
Suomen nuoret sijoittuivat viime vuonna Uudessa-Seelannissa seitsemänneksi. Maailmanmestaruutta hopean lisäksi kuparin ja viininviejämaana tunnetussa Chilessä puolustaa USA. 

Suomen Moottoriliiton valitsemat joukkueet Chilen Six Days Endurossa 12.-17 marraskuuta: 

Miehet: 
Jari Mattila E1 (KTM) 
Eero Remes E1 (Honda) 
Juha Salminen E2 (KTM) 
Petri Pohjamo E2 (Honda) 
Marko Tarkkala E3 (KTM) 
Valtteri Salonen E3 (Husaberg) 
Joukkueenjohtaja: Peter Wikman 

Nuoret: 
Olli Turma E1 (KTM) 
Roni Nikander E1 (KTM) 
Antti Hellsten E1 (Husqvarna) 
Patrick Wikman E2 (KTM) 
Joukkueenjohtaja: Pekka Kulju 

http://www.moottoriliitto.fi 
http://www.isde2007.cl/en/

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti