torstai 29. marraskuuta 2007

Tarkista katsastuksissa rekisteriin ja rekisteriotteeseen kirjautuvat tiedot

SMOTO:


Suomen Motoristit kehottaa rekisteröinti-, muutos- tai muuhun katsastukseen aikovia moottoripyörien omistajia varmistamaan, että moottoripyörän tiedot on kirjattu oikein AKE:n uuteen ajoneuvotietojärjestelmään ja että ne tulostetaan myös rekisteriotteelle. SMOTO:n saamien tietojen mukaan uusiin rekisteriotteisiin kirjatuissa ajoneuvokohtaisissa tiedoissa saattaa olla puutteita. Erityisesti muunneltujen ja korjattujen ajoneuvojen omistajien kannattaa olla tarkkana.
Ajoneuvohallintokeskus (AKE) on ottanut käyttöön uuden ajoneuvotietojärjestelmän (ATJ) marraskuun alussa. ATJ:n päivityksen yhteydessä myös rekisteriotteet muuttuvat koko EU:n alueella samanlaisiksi.
Järjestelmä sisältää periaatteessa lähes kaikki samat tiedot kuin aikaisemminkin. Uutta on lähinnä mallimerkinnän korvautuminen ns. ”kauppanimellä”, jota EU-valtioissa yleensä käytetään, sekä akselivälikentän korvaaminen ajoneuvon kokonaispituudella ja -leveydellä. Kaikki tietojärjestelmään tallennetut tiedot eivät kuitenkaan automaattisesti tulostu rekisteröintitodistukseen. Erityisesti rekisteröintitodistuksen kenttä ”Erikoisehdot ja huomautukset” saattaa jäädä tyhjäksi, ellei erikoisehtojen tulostamista erikseen osaa vaatia.
SMOTO suosittelee, että katsastukseen aikova moottoripyörän omistaja tarkistaa katsastuksessa, että moottoripyörän tiedot, erityisesti massat, mitat, istuinpaikkojen lukumäärä sekä muutetut ja vaihdetut osat, kirjautuvat oikein ajoneuvotietojärjestelmään. Myös vanhaan rekisteriotteeseen kirjattujen tietojen siirtyminen uuteen otteeseen kannattaa tarkistaa siltä osin kun tiedot ovat edelleen ajantasaisia. Rekisteröintitodistuksen malliin voi tutustua osoitteessa http://www.ake.fi/rekisterointilomake/tekninenosas1.html
Jos tiedot eivät näy uudessa rekisteriotteessa, moottoripyörän omistaja voi pyytää katsastajaa tulostamaan uuden rekisteriotteen niin, että siinä näkyvät kaikki järjestelmään viedyt oleelliset merkinnät. Vanhasta rekisteriotteesta kannattaa ottaa kopiot ennen katsastusta. Kopion vanhasta rekisteriotteesta voi antaa katsastajalle katsastuksen yhteydessä ja pitää itse alkuperäisen.
SMOTO toivoo, että uusissa rekisteriotteissa näkyvien oleellisten tietojen väheneminen on vain uuden järjestelmän käyttöönottoon liittyvä väliaikainen ongelma. Jos se jää pysyväksi käytännöksi, odotettavissa on ongelmia ainakin ostajan asemaan moottoripyörän myyntitilanteessa sekä muutettujen tai muutoin erikoisten moottoripyörien valvonnassa tien päällä.
Lisätietoja:
Juha Liesilinna, puheenjohtaja, puh. 040 501 2587
Santtu Ahonen, verotus- ja ajoneuvotekniikkaprojekti, puh. 040 803 1045

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti